RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar postaje 5. regionalni centar za šećernu bolest

Napisano 14.03.2012. 02:02

Uz Zagreb, Split, Osijek i Rijeku...

Pred Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar još je jedno veliko priznanje. Naime, Mostar će uz Zagreb, Split, Osijek i Rijeku, postati peti regionalni centar za šećernu bolest, i to po uzoru na hrvatski model zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću. Potvrdila nam je to prof.dr. Monika Tomić koja je najavila i Simpozij o šećernoj bolesti, kao uvod u realizaciju projekta.

Top tema

- Simpozij će se održati u subotu, 17. ožujka, s početkom u 9 sati, u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ovo je top tema s obzirom na činjenicu da šećerna bolest postaje bolest broj 1 moderne civilizacije i s obzirom na početak aktivnosti oko osnivanja 5. regionalnog centra za liječenje šećerne bolesti u Mostaru kojega organizira Vlada RH. Pozivam sve zainteresirane građane da dođu na ova predavanja, jer će, uistinu, imati mnogo korisnoga čuti o šećernoj bolesti, njezinim komplikacijama, simptomima, metodama liječenja, kaže prof.dr. Tomić.

Simpozij o šećernoj bolesti organiziraju Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma i SKB Mostar. Uz prof.dr. Tomić, moderatori su prof. dr. sc. Željko Metelko i prof. dr. sc. Slaven Kokić. U prvom dijelu, dr. sc. Tamara Poljičanin govorit će o epidemiologiji šećerne bolesti i dijagnostičkim kriterijima, prof. dr. sc. Željko Metelko o kliničkoj slici šećerne bolesti, mr. sc. Manja Prašek o osnovnim principima liječenja šećerne bolesti, prof. dr. sc. Lea Smirčić- Duvnjak o liječenju šećerne bolesti, dok će dr. sc. Jozo Boras govoriti o makrovaskularnim komplikacijama šećerne bolesti.

Priručnik

U drugome dijelu: prof. dr. sc. Slaven Kokić - Dijabetička nefropatija, dr. sc. Ante Barada - Dijabetička neuropatija, mr. sc. Želja Rogulja-Pepeonik - Dijabetička retinopatija dr. sc. Mirjana Pibernik- Okanović - Psihološki pristup dijabetičkom bolesniku, a prof. dr. sc. Željko Metelko govorit će o CroDiab NET-u. Prof.dr. Monika Tomić predstavit će priručnik za liječnike obiteljske medicine - Praktični vodič za liječenje šećerne bolesti. (Dnevnik.ba/ VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi