RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarska katedrala proslavila sv. Josipa zaštitnika biskupije

Napisano 22.03.2012. 09:53

MOSTAR - Svečano obilježavanje sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, preksinoć je kroz večernje sate u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru okupilo sve biskupe Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.
Euharistijskim slavljem biskupi su ujedno najavili i početak 54. redovitog zasjedanja koje je s trodnevnim radom jučer započelo u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru te će sutra svoj rad iznijeti javnosti na konferenciji za novinare koja će biti upriličena s početkom u 12 sati.
Nesvakidašnja svečanost


Svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mjesnim ordinarijem mons. dr. Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, mons. dr. Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim i predsjednikom Biskupske konferencije BiH, mons. Nikolom Kekićem, biskupom križevačkim, mons. dr. Perom Sudarom, pomoćnim biskupom vrhbosanskim, i mons. dr. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjolučkim. Suslavila su 27 svećenika među kojima provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Đakonsku službu tijekom mise vršio je vlč. Pero Miličević, a među vjernicima bio je veći broj redovnica raznih družbi.
Iskazavši radost zbog  svečanog okupljanja u svom pozdravnom govoru biskup Perić je poimence pozdravio kardinala Puljića, sve nazočne biskupe, provincijala Sesara i ostale suslavitelje kao i sve sudionike euharistije te kroz molitvu zazvao “zagovor sv. Josipa” za sve vjernike, svećenike, redovnike, redovnice i biskupe mjesne i partikularne Crkve.
Prigodnu propovijed uputio je biskup križevački Kekić koji je izrazio radost što prvi put kao biskup služi misu s biskupima BiH u mostarskoj katedrali i što može kao izaslanik Hrvatske biskupske konferencije sudjelovati na zasjedanju Biskupske konferencije BiH.
- Ja sam ujedno i biskup ordinarij jednog dijela katolika koji žive u sjevernom dijelu BiH. To su grkokatolici Ukrajinci kao posebni biskupski vikarijat Križevačke biskupije. Tako da sam i ovdje zapravo doma, kazao je Kekić navodeći kako ga s biskupom Perićem
veže posebno prijateljstvo iz vremena studija u Rimu, ali i kasnije kad je bio rektor u Hrvatskom papinskom zavodu sv. Jeronima.

Obiteljsko zajedništvo


Nakon što je prikazao što su o sv. Josipu zapisali evanđelisti, biskup Kekić je kao vrlo znakovito istaknuo činjenicu da istočne crkve, katoličke i nekatoličke, štuju sv. Josipa.
Na kraju propovijedi rekao je da, na žalost, i u katoličkim i nekatoličkim obiteljima u današnje vrijeme često nedostaje one uzvišene ljubavi koja je krasila sv. Josipa i Mariju zajedno s djetetom Isusom te pozvao sve žene i muževe da se ne gube u jurnjavi za ovozemaljskim dobrima, nego da pronađu vremena jedni za druge i za svoju djecu.
Pozvao ih je da čuvaju međusobno obećanje da će se ljubiti i voljeti i jedno drugome vjerni biti sve do konca života i rekao da po zagovoru sv. Josipa svoju djecu ne odgajaju za ropstvo nego za slobodu djece Božje ističući da je samo u Bogu potpuna sloboda.

Konferenciju predvodi mons. dr. Franjo Komarica


Redovitim zasjedanjem Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje se država
u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru predsjeda biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica. U radu konferencije sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije kao i izaslanik Hrvatske biskupske konferencije. Tijekom zasjedanja s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D'Errico.

Piše: Gordana Šimović


Nema komentara

Anketa

Ustavi