RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obnovljena ulica N.Š. Zrinskog napokon spojena s rondoom

Napisano 30.01.2013. 11:32

Obnovljena ulica N.Š. Zrinskog napokon spojena s rondoom

Obnova 'po naški': Spojilo se šetalište sa trgom Rondo

Dočekali smo i to: Nakon nekoliko mjeseci mirovanja, koji su uslijedili nakon mjeseci užurbanog rada, Lenjinovo šetalište, odnosno Ulica Nikole Šubića Zrinjskog – kako komu drago – spojit će se s Trgom Hrvatskih Velikana (Rondo).

Neki će reći kako je to još jedna točka na „i“ obnove grada, drugi će reći kako je bijeli kamen ogledalo i oličenje obnove „po naški“, a treći će se začuditi jer je šetnica, odnosno šetalište – kako komu drago – dovršena puno prije izbora.

A ulica, koja spaja Španjolski trg i Rondo, dva simbola grada, čekala je svoje novo lice više od dvije godine. Nakon što je obnovljen trg, čekalo se, pa se ubrzano krenulo u obnovu, a onda se usporilo i, samo nekoliko metara od cilja, stalo.

Priča se kako je sve trebalo biti dovršeno za izbore, a kako je Mostar ostao bez lokalnih izbora, odgovorni su valjda shvatitli da nema smisla odugovlačiti radove do svečanih predizbornih presjecanja vrpci. Radova za slikanje pred izbore već će se naći.

Novo popločano šetalište, u čiju je obnovu navodno utrošeno 600 tisuća KM, često je tema u gradu na Neretvi. Priča se o njemu kao o izgubljenom simbolu prijeratne ljepote Mostara, ali ga se i sjeća s gađenjem dok je bio makadamski put najmanje namijenjen pješacima.

Njegov novi kamen, koji je popustio pod mostarskim suncem i kišama, pa je već na nekim mjestima popucao, iskusio je i kotače probranih automobila.

OSCE-u je to jedina „prometnica“ do njihova sjedišta, a tijekom stranačkog susreta u Mostaru, umjesto pješke, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, u središnjicu HDZ-a 1990 dovezli su se šetalištem.

Mnogi se s razlogom pitaju hoće li „nedodirljivi“ i dalje moći automobilima na šetalište kao i to hoće li šetalište biti pošteđeno kad se (ako se) krene s obnovom ostalih ljepota, kao i hoće li budućom gradnjom na mjestu židovske kuće biti ugrožena obnovljena ulica.

Bilo kako bilo, dočekali smo i to. Šetalište, nekada jedan od simbola grada, je obnovljeno. Onako, „po naški“. Čekalo se dugo, radilo se sporo, toliko da je i ono novo postalo staro i popucalo. Za nadati se da su se izvođači radova barem potrudili oko nagiba jer nije rijedak slučaj da se mostarske ulice, friško obnovljene, pretvore u lokve nakon prvih kiša.

No, da nije tih bara, nestalo bi „tajnog oružja“ pred izbore – mazanja očiju i krpljenja rupa.


Nema komentara

Anketa

Ustavi