RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SKB Mostar: Po prvi put izveden zahvat postavljanja intragastičnog balona

Napisano 25.02.2012. 05:25

U Mostaru je danas po prvi put obavljen endoskopski zahvat kojim je postavljanjen intragastrični balon 35-godišnjoj pacijentici iz Mostara. 

Zahvat su obavili prof.dr.sc. Davor Štimac sa Zavoda za gastroenterologiju Kliničke bolnice Rijeka te doc. dr. sc. Milenko Bevanda, voditelj Odjela gastroenterologije Interne klinike SKB Mostar.

Endoskopskom metodom koja traje svega petnaestak minuta, tim dr. Štimca balon je dosad postavio u preko 200 bolesnika koji imaju problem s prekomjernom tjelesnom težinom.

- Kod bolesnika čija je težina iznosila 125 kg, prosječni gubici su tijekom šest mjeseci iznosili 17-20 kg, kazao je dr. Štimac govoreći o prosječnim rezultatima ove metode.

- Preko 90 posto pacijenata izgubilo je više od pet posto težine, a preko 70 posto ih je izgubilo 10 posto težine, dodao je.

- Metoda se temelji na tome da pri pregledu, koji se temelji na običnoj gastroskopiji, uvodimo sondu u želudac. Nakon toga kroz kateter punimo sondu koja se pretvara u loptu dimenzija 10x10x10 cm. Lopta se napuni sa 400 ml tekućine i ona se raširi unutar želuca vršeći pritisak na stijenku želuca. Tako se stvara osjećaj sitosti kod pacijenata. Glatka lopta se okreće u želucu i ostavlja vrlo mali prostor za unos hrane. Tako u želucu, od prosječnih 1200, ostaje 200 ml prostora za unos hrane, opisuje dr. Štimac.

- Pacijent i kada pokuša jesti, ne može unijeti više od one količine hrane koja stane u slobodni dio želuca. Ako pacijent unese višak hrane, dolazi do povraćanja i tjera pacijenta na promjenu režima prehrane, pojasnio je Štimac.

Ova metoda mršavljenja postala je jedna od najučinkovitijih, te će postati uobičajena na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. 

Simpozij na temu ''Akutni pankreatitis – suvremeno liječenje'' održat će se 25. veljače 2012. godine u velikoj predavaonici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s početkom u 13:00 sati.

Organizatori Simpozija su Klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora HNŽ i Udruga kirurga Federacije BiH.

Predavači su vodeći stručnjaci kad su u pitanju upalne bolesti gušterače i probavnog sustava sa područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine: prof. dr. sc. Davor Štimac, prof. dr. sc. Ines Mrakovčić - Šutić, prof. dr. sc. Alen Šustić, doc. dr. sc. Zijah Rifatbegović, prof. dr. sc. Miljenko Uravić i prof.dr.sc. Branko Bakula.

Neke od tema koje će se izložiti su: akutni pankreatitis, imunologija pankreasa i dijabetes, suvremeno kirurško liječenje akutnog pankreatitisa, pristup nutricijskoj potpori u kirurškog bolesnika i ostale.


Nema komentara

Anketa

Ustavi