RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Splitska i Ulica hrvatske mladeži pod vodom

Napisano 20.09.2011. 18:06

MOSTAR- Građani Mostara jučer su nakon nesnosnih vrućina napokon dočekali toliko željeno osvježenje. Dok su se jedni radovali zbog dugo očekivane kiše, posebice poljoprivrednici i mještani prigradskih naselja kojima je sušno razdoblje nanijelo velike štete, drugima je pak jučerašnji pljusak donio dodatne probleme.
Samo jedan jači ljetni pljusak ponovno je pojedina naselja u Mostaru ostavio pod vodom te su se tako stanari istih usred ljeta prisjetili jeseni i zime kada padaju kiše.


Plavile garaže i podrumi


Ta količina kiše bila je dovoljna da se ponovno u naselju Eksperiment, u Ulici hrvatske mladeži kao i Splitskoj ulici pokaže kako sustav odvodnje ne radi dobro, odnosno da se kanalizacijski odvodi ne čiste redovito što dovodi do plavljena ulica i stambenih objekata.
Posjetivši jučer ova naselja i sami smo se uvjerili u katastrofalno stanje koje je prouzrokovala kiša. Pješacima je bila u potpunosti onemogućena prohodnost ulicama, brojni automobili su s velikim oprezom prolazili kroz ogromne lokve strahujući da im se ne ošteti  automobil, a naseljem se širio odvratan smrad kanalizacije.
Stanovnike naselja Eksperiment zatekli smo kako kupe vodu ispred svojih zgrada, trgovina, garaža… Stanari su prisiljeni sami čistiti kanalizacijske otvore ne bi li se donekle smanjila količina vode.
- Ovo je sramotno, prilikom svake kiše mi plivamo, a nadležnih nije briga za to, kao i glavnih u Vodovodu, samo su se pobrinuli za sebe, a o nama nitko ne vodi računa, požalio nam se jedan od stanovnika Eksperimenta.
Ivan Margeta, kojeg smo zatekli kako kupi vodu iz garaže, kazao nam je kako je prilikom gotovo svake kiše prisiljen izbacivati vodu iz garaže.
- Garaža mi je znala plaviti i u visini do 60 cm, odvodi su začepljeni i nemaju kapaciteta pokupiti svu vodu i ista se izlijeva vani. Grad zna za naše probleme, ali nikako ih ne žele riješiti, kazao je Margeta.

Priključak novih objekata


Poplavljene ulice i začepljeni odvodni kanali prizori su koji se ponavljaju prilikom svake kiše i građani se s razlogom pitaju dokad će gradske vlasti i komunalna poduzeća isto ignorirati. Gradske vlasti se pravdaju kako je izgradnja brojnih stambeno-poslovnih objekata koje ne prati i izgradnja potrebne podzemne komunalne infrastrukture, koja može prikupiti oborinsku vodu i istu odvesti do Neretve, jedan od glavnih razloga što ulice plivaju. Tako dolazi do situacije u kojoj se novi objekti priključuju na postojeću kanalizacijsku mrežu, što u konačnici dovodi do otežane odvodnje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi