RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čilić prvi Hrvat u polufinalu Australian Opena!

Napisano 26.01.2010. 15:30

Čilić vs Roddick

Marin Čilić proslavio je još jednu veliku pobjedu i postao prvi Hrvat u polufinalu Australian Opena! U četvrtfinalu nije bilo ništa lakše nego kolo ranije protiv Juana Martina Del Potra, Andy Roddick vratio se nakon minusa od 2-0 u setovima i odveo meč u peti, ali dalje nije išlo, bio je to dan najboljeg hrvatskog tenisača...

Nakon velike pobjede u osmini finala protiv Juana Martina Del Potra, Marin Čilić nije se zasitio ili umorio dva dana kasnije. Među posljednjih osam stigla je podjednako velika, 7:6(4), 6:3, 3:6, 2:6 i 6:3 protiv prošlogodišnjeg polufinalista Andyja Roddicka, čime je Marin postao prvi Hrvat koji je otišao ovako daleko na prvom Grand Slam turniru sezone. Trebalo je puno truda, prvi put u karijeri morao je u peti set nakon što je osvojio prva dva, no na koncu je našao put i slomio suparnika koji je prijetio potpunim preokretom.

Prva dva seta donijela su nekoliko uspona i padova jednog i drugog, no oba su otišla na Marinovu stranu. U prvoj dionici odluka je pala u tie-breaku, a bilo je uzbudljivo i prije toga. Osim nekoliko prilika za break s obje strane u ranom dijelu seta, u završnici se dogodila Čilićeva spašena set-lopta na servisu kod minusa od 5:4, kada Roddick nije imao odgovora na njegov forhend, a zatim i propušteni Marinov servis za set nakon što je kod 5:5 došao do prvog breaka u meču.

No, taj propust nije ostavio veće posljedice. Iako u tie-breaku nije bilo lako, Amerikanac se dvaput vraćao nakon mini-breaka minusa, prvi hrvatski reket ostao je čvrst i uz ključni mini-break za 5:4 napravio prvi korak prema pobjedi.

Osim što je izgubio set, Roddicka je tada brinula i bol u desnoj ruci zbog koje je uoči početka drugog zatražio medicinski time-out i masažu ramena, a možda je upravo zbog toga promijenio dotadašnji pristup u kojem nije pokušavao previše, prepuštajući Marinu svu inicijativu. U nastavku je postao agresivniji što mu se isplatilo rano u drugom setu, kada je došao do breaka i poveo s 2:1, ali ta prednost nije trajala dugo.

Više rizika nosilo je sa sobom i veći broj Amerikančevih pogrešaka, Čilić se ekspresno vratio, a kasnije breakom za vodstvo od 4:2 napravio važan korak prema 2-0 u setovima. Konsolidirati tu prednost nije bilo lako, Marin je držao za 5:2 s dvije spašene nevezane break-lopte, a nakon toga više nije bilo brige.

Treći i četvrti set započeli su slično drugom, ponovno je Roddick uzeo rani break, no u ta dva seta više nije ispustio vrijednu prednost. U trećoj dionici je jedan break bio dovoljan prvom američkom reketu, dok je peti set osigurao s još dva breaka u četvrtom, za vodstvo od 5:0, što je Marin u nastavku uspio samo smanjiti.

Otvaranje petog seta odmah je donijelo veliku opasnost, 0:40 na Čilićevom servisu u prvom gemu, no uz dva neobranjiva prva servisa i još jedan pravi prvi servis kojeg je slijedio winner forhendom, prvi hrvatski reket preživio je tu prijetnju, čega se sjetio i u kratkom tv-razgovoru s Jimom Courierom nakon meča: "Kad sam izvukao 0:40 osjetio sam olakšanje, poslije je bilo jednostavnije, pogotovo kada sam breaknuo".

Ključni break dogodio se u četvrtom gemu, za vodstvo od 3:1, a nakon toga Marin je zatvorio Roddicku sva vrata, držeći za 4:1 nakon 40:40, za 5:2 nakon 15:30 i izjednačenja, a na servisu za pobjedu najlakše - kao da nije tek drugi put u četvrtfinalu Grand Slam turnira i u prilici za prvo polufinale.

"Dobio sam iskustva s petim setovima kroz prvi tjedan", dodao je prvi hrvatski reket nakon pobjede, misleći na pobjede nad Bernardom Tomicem i Juanom Martinom Del Potrom u petom. "Nije bilo lako kad je počeo igrati bolje, mučio sam se na servisu, pritiskao me i jedno vrijeme nisam znao što ću", dodao je o dijelu meča u kojem se Roddick vratio - no, u posljednjem setu ipak je pronašao put.

Da je prvi servis bio na više od 50 %, možda je moglo biti i lakše, no Čilić je već navikao pobjeđivati i kad ide tako. Kada se sve uzme u obzir, nije izgledalo loše niti na servisu, pomoglo je 20 asova, pet više od Roddicka, ali izgledalo je još bolje u igri.

U polufinalu, koje je na rasporedu u četvrtak u 9:30 ujutro po našem vremenu, Čilić će dočekati boljeg iz dvoboja Rafaela Nadala i Andyja Murraya. Kako igra u Melbourneu, ni ta prepreka neće biti nepremostiva, nadajmo se da je ostalo i dovoljno svježine za dosad najveći meč u karijeri - Marin je nakon Roddicka rekao da ima još "goriva".

Australian Open, tenisači, četvrtfinale: Čilić (Hrvatska, 14) - Roddick (SAD, 7) 7:6(4), 6:3, 3:6, 2:6, 6:3.

Sportnet.hr


Nema komentara

Anketa

Ustavi