RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Premijer liga BiH - najava 19. kola

Napisano 19.03.2010. 20:04

Tko kamo, gdje kako i zašto, sve u tjednom pregledu Premijer Lige BiH. 

3. NK Široki Brijeg : 1. FK Borac

Široki je bodom u gostima odškrinuo vrata dovoljno za silazak sa drudog na četvrto mjesto, van Euro okvira, ali na njihovu sreću samo je jedan od Sarajlija iskoristio tu priliku. Borac dočekuju treći, ovaj put poraz udaljeni od šestoga mjesta, ili pak remi udaljeni od petoga ili četvrtoga mjesta ovisno o ishodu Zrinje i Želje (Zrinjski 1:0, za peto radi gol razlike). To je sve točno ako nosite pesimističke naočale. Oni, pak, to gledaju kroz optimističke naočale, pa vide sebe pobjedom jedan bod od prvog mjesta, a uz istovremeni remi u Mostaru dobivaju pravo na "kiks". Borac to pravo nemože kupiti sa jedrenjakom piratskog zlata ako planira ići u Europu. U isto vrijeme, Europa, tj treće mjesto, mu je garantirano ako pobijedi svih šest preostalih domaćih utakmica i otme tri pobjede sa šest gostovanja, i to kod Zrinjskog, Sarajeva i Veleža, jer prvih pet pratioca igraju međusobno u osam od mogućih deset utakmica. Mi smo vjerovali da je Borac na silaznoj putanji, nakon komešanja i transfera, a on u inat minimalno, ali sigurno. Prvi je susret u Banjaluci odigran 3:2 u domaćinovu korist. Isti  klubovi su igrali u Kupu BiH ove godine, gdje je Borac produžio dalje (1:0,1:1).

Svih vremena:  Široki Brijeg 6:5 bez nerješenih

4. Zrinjski Mostar : 2. NK Željezničar  

Iako su u prosjeku niže plasirani no sudionici dvoboja na Pecari, izgledaju atraktivnije i u naletu, pa uzimamo ovo za Derbi Kola. Opasan će tek biti par predstojećih susreta polufinala Kupa, kada im je ovaj derbi uvertira. No, to će sačekati srijedu. Na tablici ih djele tri boda i šest golova. Pobjedom domaćina bi bili skoro na nuli, gdje bi Zrinjski bio pola koraka iza, sa domaćom utakmicom i šest golova manje do kraja sezone. Zrinjski se pokazao za klasu kvalitetniji u Capajeby, pobijedivši salvom Dragićevića i glavom Kordića. Slavija je do tada slovila za uspavanu jesenju ljepoticu, a umjesto poljupca Zrinjski joj je dao - hladan tuš. Željeznicar u isto vrijeme "tušira" sve pred sobom. Pobijedili su pet za redom i sedam od osam posljednjih. Gol razlika u tih sedam pobjeda im je 14:2! Ta su dva gola dopustili na svom terenu, što znači da su u gostima dali 5, a sačuvali svoju mrežu u 100% slučajeva. Jedini poraz u tom ciklusu su pretrpili kod kuće u gradskom derbiju. To im je bila budilica. Nakon ove utakmice igraju dvije za redom na Grbavici, pa im ni u kom slučaju ishod ovdje neće ugroziti poziciju pri samom vrhu u naredna tri kola. Podsjetimo, Zrinjski je u četvrtom kolu ove sezone po prvi put u kratkoj povijesti ove lige, ubrao bod iz Željine bašte. Ovo miriše, a vrijeme će nam odgovoriti, na Europski dvoboj. Očekuje se pun stadion i spektakularan meč !   
 
Svih vremena: Željo 8:3 sa 4 neriješene.

5. FK Sarajevo : 8. FK Olimpik
 
Mi ćemo se držati svoga mišljenja glede Olimpikovog statusa, dok nam ne potvrde suprotno. Podstanari će morati savladati svoje susjede ako žele biti u bilo kakvoj diskusiji za vrh tablice. Do tada nema rasprave, unatoč nadoknađenoj utakmici četvrtog kola u kojoj su izvukli remi protiv Sarajeva. Jos da im zakucamo zadnji ekser u sanduk - igra se na Koševu.  
 
Svih vremena: 0:0 sa jednim remijem
 
16. FK Laktaši : 6. FK Velež
 
Red je dosao na Velež da proba zaustaviti više sile - "vaskrsnuće domaćinovo". Mi stojimo uz njihov pohod, jer smo ih prvi otpisali, i uživamo u spektaklu. Nakon ove slijedi im Olimpik, pa je vrlo vjerojatno da će se iščupati iz podruma na vrijeme. Stoji tu i dodatna motivacija, četri bolna primljena gola iz prvog susreta sa Hercegovcima. Opet, sve stoji pred nogama Veleža. Prošlog tjedna su napokon uspjeli odigrati ulogu egzorcista i otjerati zle Sarajevske bordo duhove iz svojih nogometnih anala. Ako vam je promaklo, po prvi su put u ovoj ligi savladali Sarajevo. Velež bi trebao pristupiti hladno, bez nervoze, jer se njegov Euro put taba preko četiri tima koja mu dolaze u goste a koja su ispred njega na tablici. Peti klub je pao prošli tjedan. Mi šaljemo klesare koji su radili na epitafu Laktaša na odmor, do daljnjega.     
 
Svih vremena: Velež 3:2

7. FK Leotar : 12. FK Modriča
 
Ovo je jedini susret ovoga kola na ćirilici. Leotar već duže vrijeme pluta između sedmog i desetog mjesta. Hoće li potonuti protiv "uljane mrlje", ostaje da vidimo. Kako stvari stoje potonji su zadužili svoje juniore da pravedno podjele sve bodove. Zapanjujuće ! Ima li Leotar šanse za Europu ? Teško. Mada na papiru samo devet bodova udaljeni od Europe, u zbilji, zbilja, ozbiljnih devet. Nasuprot njima Modriča je samo jednu utakmicu, iako tri mjesta, iznad podruma. nakon ove ekskurzije, oni gostuju jos kod Širokog, Zrinjskog, Borca, Željezničara i Veleža do kraja sezone..... Šta, jeli to netko rekao - druga - druga liga ???? .. .... eno opet.... ma tko to govori ??????   
 
Svih vremena: Modriča  8:5

 10. Slavija Capajebo : 9. FK Travnik
 
Mogli smo prosli tjedan napraviti argument da je Slavija jedan od trećine najboljih klubova PL. Ako je to istina, navijači Zrinjskog bi već trebali kontaktirati Marjana Bana za termin fešte. No, šalu na stranu, ovo će im biti popravni, kao i početak marša koji će morati prevaliti bez pogreške, ako se žele vratiti u vrh. Europa im je sedam, a podrum četiri boda udaljen, što jasno kazuje kamo teže kvalitetom. Veziri pobjede svaku drugu, pa im je najvjerojatnije već sudjen poraz, mada bi ih lijepo bilo viditi na mini galopu ka Europi - trenutno kaskaju devet bodova iza. Izvan Pirote su osvojili samo jedan bod.
 
 Svih vremena: Slavija 5:3  sa jednim neodlučenim dvobojem 
 
 
15. NK Zvijezda : 14. FK Rudar
 
Ovdje možemo naći samo jednu konstantu, Rudarovu neprobojnu (domaću) tvđavu, ali ne baš na strani. Time dobijamo točku pod jednim velikim upitnikom. Zvijezda je prva pobijedila Zrinjski u Mostaru nakon tri i pol godine, potom izgubila kod svoje kuće od Slavije koja je za uzvrat vratila bodove Zrinjskom kod svoje kuće. Filantropska sirokogrudost nezapamcena na nasim prostorima. Sveta Barbara nije najavila putovanje. Zvjezdi su potrebniji bodovi, a doma su. Rudar ih je demolirao 3:0  u prvom susretu.  

Svih vremena: Rudar 1:0
 
15. FK Čelik : 14. FK Sloboda
 
Nećemo se ovaj put naslađivati nad nevoljama drugih, u dobrom duhu to govorimo, previše smo gorkih pilula progutali ovog tjedna. Zajedno ćemo zaželiti svu sportsku sreću naj'štovanijoj gospodi iz ovih gradova, pozvati ih da se vrate na stadione i daju svoj udio u restauraciji ugleda i imena svojih klubova. Isti su dio sviju nas. Nase Uskrsne zelje su sa vama.   
 
8:5 Sloboda, sa dva remija.

Tablica nakon 18. kola

 


 
Željko L/hercegovina.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi