RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Belgija: De Wever spominje »čehoslovačku opciju«

Napisano 12.06.2010. 09:25

Ako je vjerovati predizbornim anketama, Bart De Wever, čovjek koji sanja podjelu Belgije, mogao bi stati na čelo nove vlade

Belgijanci u nedjelju izlaze na možda i presudne parlamentarne izbore o kojima ovisi sudbina cijele zemlje. Naime, glavni favorit izbora je Bart De Wever, lider nacionalističkog Novog flamanskog saveza (N-VA), inače čovjek koji sanja podjelu Belgije.

Ako je vjerovati predizbornim anketama, njegov N-VA trebao bi osvojiti 26 posto glasova što je dovoljno da stranka zauzme najviše mjesta u 150-članom parlamentu, a Bart De Wever stane na čelo nove vlade.

Doduše, još uvijek je prerano čak i spominjati novu vladu, s obzirom na dosadašnja postizborna iskustva u zemlji. Belgija je podijeljena zemlja, tako da je sastavljanje vlade obično dugotrajan i mukotrpan postupak. Tako su prošla čak 282 dana nakon prošlih izbora 2007. godine prije nego što se složila vlada. Slično, neki kažu čak i gore, moglo bi biti i nakon ovih izbora.

Naime, na ovim izborima još više nego inače došla je do izražaja podijeljenost zemlje. Iako je poznata činjenica kako je riječ o specifičnoj zemlji koju dijeli nevidljivi zid, taj zid u posljednje vrijeme postaje sve vidljiviji.

Podsjetimo, Belgija je podijeljena na tri regije: Flandriju na sjeveru, Valoniju na jugu te glavni grad Bruxelles. Bruxelles je jedino dvojezično područje u državi, dok se na sjeveru govori flamanski a na jugu francuski. Puno gora od jezične podijele je ona ekonomska zbog koje, među ostalim, i prijeti raspad zemlje.

Naime, Flandrija je jedna od najrazvijenih regija u Europi o čijoj pomoći ovisi siromašna Valonija. Svake godine Flamanci utuku čak sedam milijardi eura u razvoj juga zbog čega je razumljiva njihova želja za još jačom federalizacijom zemlje. Doduše, pri tome se često zaboravlja kako je upravo Valonija sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća bila lokomotiva Belgije, sve dok njeni bogati rudnici i željezare nisu zatvoreni, a gospodarska se moć »preselila« na sjever.

Unatoč svemu, sve do nedavno pričalo se samo o jačoj federalizaciji zemlje, dok se raspad spominjao tek među ekstremistima. No, to se promijenilo ove godine, pa tako čak i najizgledniji kandidat za premijera, Bart De Wever spominje »čehoslovačku opciju«.

»Svađamo se i zajedno ćemo samo brzo ići nizbrdo. Flamanci i Valonci moraju biti gospodari svoje sudbine«, poručio je nedavno lider N-VA-a i dodao kako će Europska unija podržati mirno razdvajanje Belgije po modelu Čehoslovačke.

Ipak, tu opciju morali bi podržati i Valonci koji za sada žele ostati u Belgiji. Zanimljivo, većina Francuza, njih 66 posto, podržava pripajanje Valonije Francuskoj u slučaju raspada Belgija. Sama činjenica da se rade takve ankete pokazuje koliko je neizvjesna sudbina Belgije.

Kazna Za Apstinente

Belgija je jedna od zemalja u kojoj izlazak na izbore nije samo opcija. On je obavezan za sve birače, a oni koji se ne odazovu plaćaju novčanu kaznu. Kazna iznosi od 25 do 50 eura, a za one koji u više navrata ne ispune građansku dužnost kazna s može popeti i na 125 eura. Prema tome, u nedjelju se očekuje veliki odaziv.

 

vjesnik


Nema komentara

Anketa

Ustavi