RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Šef Biskupske konferencije ubijen u Turskoj

Napisano 05.06.2010. 11:39

Još jedno ubojstvo kršćanina u Turskoj. Ovaj put ubijen je biskup Luigi Padovese, predsjednik Turske biskupske konferencije, dakle prvi katolik u gotovo isključivo muslimanskoj zemlji. Biskupa je ubio njegov dugogodišnji vozač Murat Altun (26) prerezavši mu vrat nožem u njegovoj ljetnoj rezidenciji u gradu Iskenderunu na jugu Turske.

Mediji ne pišu
Turski mediji ne pišu previše o ubojstvu. Iznose faktografske podatke, ali jako malo pišu o motivu. Navodno se ubojica prije nekog vremena preobratio na katoličanstvo te je imao i psihičkih problema. Guverner pokrajine Hatay, u kojoj se nalazi Iskenderun, isključio je mogućnost “političkog ubojstva”. Potvrdio je da je ubojica imao psihičkih problema te da je uhićen s oružjem kojim je počinio zločin. Časna sestra Eleonora de Stefano izjavila je da je “vozač u zadnjih 15 dana patio od teške depresije i da je često viđao Padovesea koji mu je htio pomoći”. Na prvom ispitivanju ubojica je izjavio da je ubio “jer je imao objavu”, što može upućivati i na političko-vjerski motiv njegova čina. No njegov odvjetnik i dalje tvrdi da je ubojica poremećena osoba.

Sveta Stolica zaprepaštena

AFP-.--.-
Photo AFP  

Ubojstvo je komentirao i papa Benedikt XVI. koji je jučer otputovao na Cipar.

– To ubojstvo ne može se pripisati Turcima i Turskoj – rekao je papa u zrakoplovu. U razgovoru s novinarima pozvao je sve kršćane da njeguju sposobnost “dijaloga s muslimanima, koji su naša braća”.

– To je užasno djelo, zaprepašteni smo – rekao je šef Ureda za tisak Svete Stolice Federico Lombardi. Posljednjih godina u Turskoj se dogodilo više napada na kršćane. Godine 2006. katolički svećenik Andrea Santoro (61) ubijen je iz vatrenog oružja u Trabzonu. Za njegovo ubojstvo, koje je imalo vjersko-političke motive, 19-godišnju zatvorsku kaznu služi turski mladić.

Mala zajednica
Iskenderun je važan za kršćanstvo: u obližnjoj Antiohiji je špilja u kojoj su propovijedali sveti Petar i Pavao i u kojoj su se tajno okupljali prvi kršćani. Grad i okolica smatraju se jednim od najstarijih kršćanskih središta. Kršćanska zajednica u Turskoj ima oko 100.000 članova, što je kap u moru na 71 milijun muslimana.


Nema komentara

Anketa

Ustavi