RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Izrael zaustavio još jedan brod

Napisano 05.06.2010. 09:36

'Po našim informacijama, nije bilo nasilja niti pucnjave. Izraelci nisu stupili na brod', kazao je Amdžad al-Šava, glasnogovornik odbora za doček u Gazi. Kako javlja izraelski državni radio, najmanje tri plovila izraelske mornarice počela su pratiti brod u međunarodnim vodama. Izrael je odlučio zaustaviti i ovaj brod iako je suočen s međunarodnim prosvjedima zbog svoje mornaričke operacije u ponedjeljak u kojoj je ubijeno devet turskih aktivista na brodu koji je plovio prema Gazi.

Brod nazvan po američkoj mirovnoj aktivistici koju je pregazio izraelski buldožer tijekom prosvjeda u Gazi 2003. zaustavljen je desetak milja od obale, odnosno unutar izraelske zone zabrane od 20 milja. Prema prvim podacima i na njega su se iskrcali izraelski vojnici, ali su palestinski aktivisti koji se nalaze na 'Rachel Lorrie' naknadno opovrgnuli te informacije. Sjedinjene Države u petak kasno navečer posadi broda su poručile da izbjegavaju sukobe i štite vlastitu sigurnost.

Glasnogovornik američkog Vijeća nacionalne sigurnosti Mike Hammer naglasio je da ni Sjedinjene Države nisu zadovoljne blokadom. 'Sadašnje stanje je neodrživo i treba ga mijenjati', kazao je Hammer. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman sinoć je najavio da će zaustaviti bilo koji brod koji će 'pokušati povrijediti izraelski suverenitet' te da Rachel Corrie neće stići do obale Gaze. Od tisuću tona humanitarne pomoći ukrcane na 'Rachel Corrie' polovina je građevinski materijal za koji Izraelci strahuju da bi se mogao upotrebio u vojne svrhe. (HIna)


Nema komentara

Anketa

Ustavi