RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Karađorđevo bez RH

Napisano 27.04.2011. 08:49

Karađorđevo bez RH

Nadu u konkretne dogovore predsjednici polažu u idući sastanak koji će biti u Sarajevu

Tadić: Karađorđevo za razliku od prošlosti preobraženo u mjesto odluka za budućnost

Predsjednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, sastali su se jučer u srbijanskom Karađorđevu s članovima Predsjedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem, na prvom predsjedničkom summitu tri zemlje, pokušavajući otvoriti novu stranicu u odnosima ovih zemalja.

Europska budućnost

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkoj europskoj budućnosti, ali i brojnim otvorenim pitanjima između BiH i Srbije. Cilj je bio osigurati pozitivnu atmosferu, a nadu u konkretne dogovore predsjednici polažu u idući trilateralni sastanak koji će biti održan u Sarajevu. Dobra atmosfera je postignuta, što su u svojim obraćanjima nakon sastanka istaknuli svi sudionici.

Predsjednik Tadić je tako izjavio ono što je Sarajevu bilo vrlo važno da čuje, a to je da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podjeli BiH i na bilo koji način doveo u pitanje integritet zemlje. Isto tako očekuje od svih susjeda, pa i BiH, da poštuju teritorijalni integritet Srbije koji podrazumijeva i Kosovo.

Turski predsjednik je izjavio je daje želja lidera tri zemlje da pojačaju međusobnu suradnju te da se ide u smjeru rješavanja gorućih problema, uz poštivanje principa nemiješanja u unutarnje stvari. Gul je kazao i kako mu je želja da se cijela regija okupi u NATO-u i EU, a da se nekadašnje poprište sukoba preinači u regiju zajedništva.

U Karađorđevu je bilo riječi i o ekonomskoj suradnji, pri čemu je dogovoreno da se potaknu međusobne investicije, odnosno da Srbija i Turska imaju ravnopravan pristup investiranju u oba bh. entiteta. Članovi Predsjedništva BiH su posebno potencirali problem raznih optužnica iz Hrvatske i Srbije protiv bh. državljana koji, kako je istaknuo predsjedatelj Radmanović, stvaraju političke probleme u BiH.

Mnogi su komentirali kako na ovaj regionalni summit nije pozvan predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iako se snažno zalaže za dobrosusjedske odnose i s BiH i Srbijom.

Mjesto sastanka

Trilateralni sastanak u Karađorđevu održao se 20 godina nakon susreta tadašnjih predsjednika Hrvatske i Srbije, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, na kome su se, navodno, dogovarali o podjeli BiH. Upravo zbog toga sarajevski mediji i dio političara kritizirali su odluku predsjednika Tadića da za mjesto sastanka izabere Karađorđevo. S druge strane, Tadić je objasnio da ta odluka nije bila slučajna: - Karađorđevo je mjesto na kojem su u prošlosti donošene bolne odluke, a danas je preobraženo u mjesto odluka za budućnost. Sastanak je održan u vrlo pozitivnom ozračju. Predsjednici su imali zajednički ručak i šetnju.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi