RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

NATO snage započele zračne napade na Libiju!

Napisano 19.03.2011. 17:17

"Francuski borbeni zrakoplovi intervenirali su u Libiji kako bi spriječili snage Moamera Gadafija da napadaju pobunjenike u Bengaziju", potvrdio je u Parizu francuski predsjendik Nicolas Sarkozy nakon sastanka EU-a, Afričke unije i Arapske lige o stanju u Libiji.

Vjeruje se kako su ovime krenuli vojni udari NATO-a na Libiju nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo rezoluciju o uspostavi zone zabrane leta iznad te zemlje.

Pariz, London, Washington i arapske zemlje postavile su jučer ultimatum Gadafiju, tražeći trenutačni prekid svih napada i povlačenje libijskih snaga iz Adždabije, Misrate i Zavije, zaprijetivši mu vojnom akcijom. Prema diplomatskim izvorima, u početnoj fazi intervencije djelovat će Francuska, Britanija i Kanada, SAD bi se uključile nakon toga, a arapske zemlje bi se pridružile naposljetku. Kanadski zrakoplovi već su stigli u regiju, ali im treba dva dana za pripreme.

Nakon što su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju žestoko bombardirale Bengazi, stotine automobila krcate civilima je počelo napuštati taj grad i kreću se dalje prema istoku, u područja pod kontrolom pobunjenika.

Vođa libijskog Nacionalnog vijeća je poručio da međunarodna zajednica mora hitno djelovati kako bi se zaštitili civili.

"Sada se po Bengaziju tuče topništvom i projektilima Međunarodna zajednica kasni u zaštiti civila od Gadafijevih snaga, rekao je Mustafa Abdel Jalil.

Borbe oko Benghazija izbile su unatoč obećanju libijske vlade da će poštovati prekid vatre. Libijska vlada opovrgnula je da njezine snage napadaju područje oko Benghazija, optuživši pobunjenike za napad, prenosi Reuters.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Khaled Kain poziva promatrače.

"Pozivamo promatrače iz Malte, Kine, Turske i Njemačke da dođu što hitnije u Libiju i uvjere se da je vatra prekinuta. Nema napada na civile i mirne demonstrante", rekao je.

Moamer Gadafi je izjavio je kako nema opravdanja za UN-ovu rezoluciju kojoj je cilj zaustaviti nasilje u Libiji te ju je nazvao očitim kolonijalizmom, objavila je Al Jazeera.

Njegov komentar slijedio je nakon što je libijski ministar vanjskih poslova Moussa Koussa odgovorio na rezoluciju, no zasad je nepoznato gdje je dao tu izjavu koja je objavljena na televiziji.

"To je očiti kolonijalizam. Za to nema nikakvog opravdanja i imat će ozbiljne posljedice za Sredozemlje i Europu. Godine 2011. oni nas koloniziraju, masakriraju i uvode zonu zabrane letenja, izvode napad za napadom. Otkud taj rasizam? Otkud ta mržnja?", pita Gadafi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi