RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Muftija Zukorlić: Ili će nam svima biti lijepo ili će biti vatre do vrha

Napisano 17.07.2010. 08:43

U Novom Pazaru je prekjučer u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana sjednica Bošnjačkog nacionalnog sabora (BNS) na kojoj je usvojena Deklaracija u kojoj se kaže da su Bošnjaci konstitutivni narod u Srbiji. Deklaracija je pročitana na skupu na centralnom gradskom trgu na kome je, između ostalih, govorio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

Deklaracijom se traži “hitan sastanak” legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda s predsjednikom Srbije i premijerom radi rješavanja statusa Bošnjaka koji žive u ovoj zemlji. Nadalje, Deklaracija predviđa obnovu Narodnog vijeća Sandžaka s ciljem afirmacije rješavanja statusa regije Sandžak, kroz proces decentralizacije zemlje.

Zukorlić je objasnio da je BNS koji je usvojio deklaraciju, novo tijelo koje čine predstavnici organizacija, ustanova i institucija koje okupljaju Bošnjake. Muftija Islamske zajednice u Srbiji je sa Svebošnjačkog sabora pozvao Vladu i posebno predsjednika Borisa Tadića da razgovaraju s Bošnjacima. Ali, na vrlo neobičan način za jednog vjerskog lidera.

- Posljednji mu je poziv da stavi prst na čelo i okane se ćorava posla... Igra se sa Sandžakom, ali je problem što se nije moguće igrati sa Sandžakom a da se ne poigrava sa Srbijom - poručio je Zukorlić Tadiću i dodao:

- Igranje sa Sandžakom je igranje sa Srbijom, a to nije pametno! Bošnjaci u Srbiji su konstitutivan narod i pozivamo predsjednika Tadića i Vladu da što prije organiziraju razgovore da to pitanje što prije riješimo Ustavom! - rekao je Zukorlić i nastavio kritikama na račun ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

- Do sada je Sandžak bio poznat po tome što imamo dobre ćevape i mantije, a to je zbog toga jer imamo ministre koji nas tako predstavljaju. A nitko od njih ne spominje naše spomenike i kulturu. Igranje Sandžakom znači poigravanje s ovim dijelom Srbije! Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cijela zgrada. Zato se nije igrati s vatrom. Ili će nam svima biti lijepo, ili će biti vatre do vrha! Samo naša kuća gorjeti neće - poručio je Zukorlić.

Adem Zilkić, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije, traži da država kazneno goni muftiju zbog pozivanja na nasilje!

- Tri godine upozoravamo javnost da je ono što Zukorlić govori i radi u suprotnosti s vjerom, vjerskim propisima i normativnim aktima Islamske zajednice. To je politika sa opasnom retorikom koja vraća sjećanje na devedesete, kada su prvo gorjele kuće i stanovi, a onda su ubijani ljudi! Sada tražimo od države da ga kazneno goni zbog iznijetih stavova, koji mogu imati katastrofalne posljedice! Taj čovjek ne može da govori u ime IZ i njezinih 500.000 članova jer nema legitimitet - kaže Zilkić za Kurir, dodajući da Zukorlićevo ponašanje šteti interesima Bošnjaka i svih koji žive u Srbiji.

S druge strane, glasnogovornik  IZ u Srbiji Samir Tandir tvrdi da Bošnjaci trpe brutalnu diskriminaciju.

- Ona se posebno ogleda u pokušaju negiranja izborne volje Bošnjaka, protivno Ustavu, koji sprovodi ministar Svetozar Čiplić. Muftijine riječi ne predstavljaju prijetnju već konstatovanje situacije. Očekujemo da se predsjednik Tadić ogradi od politike koju vodi Čiplić i da ga smijeni - poručuje Tandir.

Ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin nisu željeli da reagiraju na Zukorlićeve prozivke.

 

Kurir


Nema komentara

Anketa

Ustavi