RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Njemački biznismen Miljenko Prskalo - nesebično zalaganje za BH Hrvate!

Napisano 01.06.2011. 23:36

Za razliku od izbornih nebulozna većine hrvatskih političara, a koji su izričiti krivci što Hrvati u BiH proživljavaju teška vremena u kojima im je i međunarodna zajednica okrenula leđa, kojih nije niti briga za gospodarski razvoj koji je na najnižim razinama, te još manje za nezaposlenosti koja obara rekorde, ima hrvatskih biznismena koji volonterski pokušavaju na pametno osmišljen način utjecati na cjelovitu promjenu u političkom i gospodarskom smislu vezanom za Hrvate u BiH.

Više pozitivnih gesta koje je napravio uglavnom zbog domoljublja prema kraju iz kojeg potječe bio je i povod da napravimo tekst o Širokobriježaninu Miljenku Prskalu Midi, hrvatskom biznismenu a koji je upregao vlastite snage kako bi kod međunarodnih moćnika lobirao za bolji položaj Hrvata u BiH. Prije nekoliko dana u svojem vlastitom restoranu Mides Limes Forum nedaleko od Frankfurta susreo se s Doris Pack, izvjestiteljicom Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu te joj pobliže u višesatnom neformalnom razgovoru skrenuo pozornost na majorizaciju koja se provodi nad Hrvatima u BiH.

Prskalo je upozorio na Inzkove neprimjerene postupke koji nisu u skladu s duhom europske demokracije te je poseban osvrt imao na treći entitet u BiH. Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack zbog gotovo nikakvog angažmana hrvatskih političara na europskoj sceni nije bila upućena u cjelovitu situaciju vezano za Hrvate u BiH.  Premda je ocijenila da ponašanje pojedinih hrvatskih političara nije primjereno, prije svega, prema svojem narodu, za što je iznijela niz činjenica, kazala je da neće ostati imuna na razgovor o kojem će upoznati europarlamentarce. Također, ponovila je riječi da međunarodna zajednica nije bezgrešna i da je mnogo puta pogriješila u BiH. Trebala je biti čvršća, snažnija, direktnija. No, nije sva odgovornost na međunarodnoj zajednici, BiH je demokratska zemlja i poručila je da domaći političari moraju graditi BiH.

     



Zanimljivo je da je restorana Mides Limes Forum, u vlasništvu Miljenka Prskala, bio i domaćin završne priredbe dodjele nagrade Zlatni cvit u organizaciji agencije Mediazzz koju vodi mr. Sc. Edi Zelić. Peti je to po redu izbor u iseljeništvu kojim su čitatelji Slobodne Dalmacije putem odgovarajućih kupona te online glasovanjem, izabrali Misiju godine, Restoran godine, Web stranicu godine, Poduzetnika godine i Sportski klub godine. Upravo Zlatni cvit za osobu 2011. godine izabrana je  Doris Pack, članica Europskog parlamenta, vrlo angažirana na lobiranju ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Međutim, tu nije kraj priče, iako je Prskalo puno poznatiji u iseljeništvu gdje je neko vrijeme bio potpredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa poznat je po organiziranju više humanitarnih koncerata za pomoć Hrvatima u Domovini. Miljenko Prskalo bio je veliki prijatelj Franje Tuđmana, pokojnog predsjednika Republike Hrvatske koji su zajedno u Frankfurtu u teškim vremenima lobirali za pomoć Hrvatima u ratu.

U medijima je ostao zapažen kada je bivša RTL-ova voditeljica Tanja Tomić nogirana s ove televizije, angažirao ju je da u njegovom restoranu vodi novogodišnju zabavu, za što je trebala dobiti pet tisuća eura. Biznismen Miljenko Prskalo, organizator dočeka, međutim kako je tada pisalo u tjedniku Arena, Tanji je dao pozamašan predujam za taj voditeljski angažman, a na kraju se nije pojavila i tako razočarala goste iz brojnih njemačkih gradova. Također, Prskalo je htio pokrenuti hrvatsku radijsku postaju Frankfurt za što je Tomićki bio ponuđen stalan posao kao radijska voditeljica, za što bi bila plaćena 40 tisuća kuna mjesečno. Na kraju je sve završilo povlačenjem tužbi, jer se pronašao kompromis.

Kao uspješan biznismen Prskalo se može pohvaliti brojnim nagradama a jedna od najzanimljivijih je Gastronomska nagrada „Gastronomiepreis“ najvažnije je priznanje u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva njemačke pokrajine Hessen. Hrvatski ugostitelj Miljenko Prskalo iz Grosskrotzenburga osvojio čak dvije nagrade u prestižnim kategorijama: drugo mjesto za restoran „Midas“ u kategoriji „Međunarodna kuhinja i lokacija za održavanje vjenčanja i eventova“, te prvo mjesto za restoran „Marbella“ u Hainburgu u kategoriji za „Najbolji španjolski restoran“.

Iako ima još puno stvari koje bi se mogle napisati za ovog i još stotine hrvatskih iseljenika koji nas svakodnevno zadužuju, najčešće volonterskim angažmanom, teško je razumjeti kako naši političari misle da njihova taština može biti temelj hrvatskog postojanja. Zar se može voljeti Hrvat ako ga se svaki dan obmanjuje i pokrada.

Za poseban doprinos u razvoju općine Široki Brijeg Prskalo bi već odavno mogao dobiti titulu počasnog građanina jer je njegovim angažmanom i restoran Borak nije prodan u bescjenje. Premda ovdašnji političari nisu prepoznali hvale vrijednu gestu, Prskalo je bio i više nego sretan kada je siromašni općinski proračun uprihodovao više od milijun maraka zbog njegovog pojavljivanja pri privatizaciji koja je trebala završiti kriminalno.

( Poskok.info )


Nema komentara

Anketa

Ustavi