RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Papa: Ne može se Crkva miješati u živote homoseksualaca

Napisano 20.09.2013. 08:55
Papa: Ne može se Crkva miješati u živote homoseksualaca

- Ne možemo stalno inzistirati na pitanjima o pobačaju, homoseksualnom braku i upotrebi kontracepcije. To nije moguće. Ja ne govorim mnogo o tim stvarima i to mi je prigovoreno - kazao je papa Franjo u razgovoru za jezuitski časopis Civiltà  Cattolica koji će se u petak pojaviti na kioscima. Razgovor s papom Franjom vodio je glavni urednik časopisa, koji izlazi 183 godine, ocem Antoniom Spadarom. Razgovor s papom vođen je u domu Santa Marta  u tri dana, 16., 23. i 29. kolovoza. Na oko 30 stranica papa Franjo govori praktički o svim pitanjima i daje sliku Crkve kakva bi po njemu trebala biti, odnosno kao "poljska bolnica koja pomaže ranjenicima“.

Kaže kako kada se govori o pobačaju ili homoseksualnim brakovima, onda se o tim pitanjima mora govoriti unutar konteksta.

- Mišljenje Crkve se, uz ostalo, poznaje, a ja sam sin Crkve, ali o tome nije potrebno kontinuirano govoriti - kaže Franjo i naglašava kako "lijepa homilija, prava homilija, mora početi od prve najave, s najavom spasenja. Ništa nije tako čvrsto, duboko i sigurno kao ta najava. Čini se da danas prevladava suprotni red“, kaže Papa, odnosno potvrđuje kako prije osuđivanja Crkva mora liječiti rane i grijati srca vjernicima.

"Vidim Crkvu kao poljsku bolnicu poslije bitke"

- Ja vidim Crkvu kao poljsku bolnicu poslije bitke. Uzaludno je pitati teškog ranjenika ima li visoki kolesterol ili šećer. Moraju se liječiti rane. Poslije ćemo moći razgovarati o ostalome. Liječiti rane, liječiti rane ... i mora se početi odozdo“, kazao je papa Franjo u tom povijesnom razgovoru koji je ukupno trajao šest sati u tri dana.

- Crkva mora biti dom svih, a ne mala kapela koja može primiti samu skupinu izabranih osoba. Ne smijemo smanjiti krilo Univerzalne Crkve u zaštitničko gnijezdo naše prosječnosti - kaže Franjo, a na pitanje o kršćanima koji žive u neregularnom stanju za Crkvu, odnosno rastavljene osobe, homoseksualne itd., Papa kaže kako moramo najavljivati evanđelje na svim putovima i liječiti sve rane.  

"Genij žene je potreban na mjestima na kojima se donose važne odluke"

Podsjetio je kako je na povratku u Rim iz Rio de Janeira u zrakoplovu kazao kako ako je jedna osoba homoseksualac i s voljom da traži Boga, "ja sam nitko da bi mu sudio. Kazavši to ja sam ponovio ono što kaže Katekizam. Religija ima pravo iznijeti svoje mišljenje u službi ljudi, ali Bog u stvaranju učinio nas je slobodnima. Duhovno upletanje u osobni život nije moguće. Jedno me je jedna osoba pitala, na provokativni način, ako priznajem homoseksualnost. Ja sam tada odgovorio pitanjem: 'Kaži mi; Bog, kada gleda jednu homoseksualnu osobu, priznaje njezino postojanje s ljubavlju ili je odbija i osuđuje?'. Potrebno je uvijek cijeniti osobu“, kazao je Franjo i dodaje kako se tu ulazi u misterij čovjeka. Bog prati osobe i mi, kaže Franjo,  moramo ih pratiti počevši od uvjetima u kojima se one nalaze. - Potrebno je pratiti s milosrđem. Kada se to dogodi, Sveti Duh nadahnjuje svećenika da kaže najispravniju stvar - objašnjava papa Franjo kako bi se trebali ponašati svećenici prema osobama koje neki u Crkvi smatraju "neregularnima“.

Franjo kaže i kako ispovjedaonica "ne smije biti soba za mučenje“ i iznosi primjer: „Pomislimo na ženu koja je za leđima imala propali brak u kojem je i pobacila. Zatim se ta žena ponovno udala i sada je sretna i ima djecu. Pobačaj ju strašno tišti i iskreno je pokajana. Htjela bi ići naprijed u kršćanskom životu. Što čini ispovjedatelj?“.

Papa govori i o teologiji žene koju treba učiniti, jer je genij žene potreban na mjestima na kojima se donose važne odluke. Govorio je i o relativizmu, reformi koja bi trebala uslijediti poslije analize koju će načiniti osam kardinala koji će se sastati početkom listopada, te kaže kako je kao biskup morao donositi hitne odluke koje su neki smatrali konzervativnima, "ali ja nisam desničar“.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi