RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novi stadion HŠK Zrinjski ?

Napisano 16.06.2010. 18:42

Hrvatski Športski Klub Zrinjski osnovan je davne 1905. godine od strane mostarskih Hrvata i kroz minulo stoljeće doživljavao je, kao rijetko koji klub, svoje uspone i padove, dane ponosa i dane tuge, dane zabrane i dane slavlja i punih tribina. Klub je djelovao do kraja Drugog svjetskog rata (1945.g) i bio na ponos svim zaljubljenicima u nogomet u gradu na Neretvi, uz FK Velež te Jugoslavenski športski klub. Dolaskom komunizma u tadašnju Jugoslaviju, svi klubovi koji su imali nacionalni predznak zabranjeni su, a među njima i mostarski Zrinjski. Stadion kluba je nakon rata dodijeljen i isključivo korišten od strane FK Velež, kluba za kojega su svi  Mostarci svojevremeno navijali, jer drugoga nisu imali. Stari stadion HŠK Zrinjski, kasnije stadion FK Velež, napušten je i Mostarci su 1971. godine izgradili novi, moderniji gradski stadion, a na mjestu Starog veležovog (zrinjskog) nikle su zgrade.

Nakon raspada komunističkog režima i dolaskom demokratskih vremena, početkom 1992. godine, mostarski Hrvati bude ovaj uspavani klub iz zaborava. Stari mostarski klub konačno je prodisao za sve one koji ga nisu zaboravili i svoju povijest nastavio pisati na gradskom stadionu. FK Velež je nastavio djelovati na prigradskom stadionu u Vrapčićima koji je uz pomoć i gradskih vlasti adaptiran te isti danas ima tri tribine koje zadovoljavaju potrebe Veleža i njegovih navijača.

Ova dva kluba (FK Velež i HŠK Zrinjski) danas se natječu u Premijer ligi BiH. Zrinjski je daleko uspješniji i afirmiraniji od Veleža, te ima dvostruko veću bazu navijača i simpatizera u Mostaru.

Stadion HŠK Zrinjskog u jednoj od euro-utakmica

Stadion navijači

U ratnom i poratnom vremenu Zrinjski nije imao neke zapažene rezultate, u prvom redu  zbog nejedinstvene lige i neorganiziranog natjecanja na razini čitave BiH. Od sezone 2002./03. kada se počela igrati jedinstvena liga na nivou BiH (Premijer liga BiH) Zrinjski je dva (2) puta bio prvak države, te jednput (1) pobjednik Kupa BiH. Uz Široki Brijeg je najtrofejniji klub u državi (2 puta prvak, 1 put pobjednik Kupa, isto kao Zrinjski).

Od sezone 2005./06. kada je prvi puta osvojio naslov prvaka BiH, Zrinjski je na radost svih svojih simpatizera i navijača, a posebice Ultrasa (najvatreniji navijači Zrinjskog) svake godine uspio izboriti nastup u Ligi prvaka ili Kupu UEFA (Europa Liga).

Sadašnji stadion Zrinjskog je dotjerani stadion iz 1971. godine, koji može primiti 25.000 navijača, dok je u Euro-utakmicama kapacitet 9.000 (koliko ima stolica), te također posjeduje i atletsku stazu.

Stadion je starog tipa gradnje, sa jednom tribinom naslonjenom na uzvisinu (brdo), dok druga tribina (popularno stajanje) je najneuvjetnija navijačka tribina u BiH, duga preko 100 m sa visinom stepenice od cca 10 cm, te se ista ne može koristiti u euro-utakmicama. Unatoč tomu, mostarski Ultrasi znaju prirediti nezaboravan dekor i atmosferu na svojim utakmicama.

Gradski derbi (Ultrasi)

U posljednje vrijeme sve su glasnije priče o rekonstrukciji stadiona pod Bijelim Brijegom.

Do sada je bilo nekih pokušaja vizualizacije novog stadiona, a najznačajniji je onaj arhitekta Davorina Smoljana i mostarske tvrtke „Arhitekt“ iz 2002. godine. Prema nacrtima koje donosimo u nastavku, stadion bi trebao imati 30.000 mjesta, sa 600 parking mjesta i svim potrebnim popratnim sadržajima koje posjeduju moderni stadioni današnjeg doba.

Smoljan1

Smoljan2

Smoljan3

Međutim, relanost je takva da je stadion od 30.000 mjesta za grad kao što je Mostar preveliko zdanje i realnija bi bila opcija od kojih 16.000 mjesta, koja bi zadovoljila sve potrebe, kako navijača tako i kluba.

Ekipa portala se potrudila i napravila shemu samog zdanja, kako bi mogao izgledati novi stadion HŠK Zrinjski, a tko zna – možda i posluži kao okvirni plan arhitektima u nekom možebitnom novom planu za ovaj stadion.

Da bi bolje upoznali situaciju i položaj samoga stadiona oni koji nisu upoznati sa istim, pogledajte sljedeću sliku na kojoj je vidljiv smještaj samog stadiona. 

Stadion HŠK Zrinjski4

Projekt kojega smo uradili i utkali sve što znamo i osjećamo da bi bilo potrebno u ovome trenutku uraditi da bi ovaj kompleks postao reprezentativno zdanje kakvo zaslužuju Mostar i Zrinjski.

Položaj stadiona (sadašnje stanje)

Stadion HŠK Zrinjski

Novi položaj stadiona (prijedlog)

Stadion HŠK Zrinjski NOVO

Novi položaj stadiona (Google Earth)

Stadion HŠK Zrinjski2

Objašnjenje projekta:

Uređenje pristupnih cesta samom kompleksu riješeno je gradnjom četverotračne ceste od križanja ulice Stjepana Radića sa ulicom Kralja Tomislava do kružnog toka koji je planiran na samom ulazu u kompleks. Od kružnog toka četverotračna ulica ide uz sami stadion (između stadiona i kampusa Sveučilišta) do križanja sa ulicom Kneza M.V. Humskog (pored pomoćnog igrališta).

Sam stadion imao bi oko 16.000 mjesta i bio bi klasični engleski tip stadiona bez atletske staze, koja bi se za potrebe Atletskog Kluba Zrinjski izgradila na stadionu na Heliodromu.

U sklopu projekta plan predviđa gradnju zdanja na platou ispred današnjeg sjevernog ulaza u stadion u visini od prizemlja i 2 kata, u sredini objekta bi bio poslovni toranj od još 23 kata kružnog tipa, dok bi na krovu kockastog dijela objekta bio park. Ispod čitavoga kompleksa planirane su tri razine podzemnih garaža.

Ispred objekta (između stadiona i istog), planiran je trg Nikole Šubića Zrinjskog sa spomenikom slavnoj obitelji Zrinjski.

Stadion bi bio natkriven staklenim krovom, sa ulazima na sve četiri strane i svim popratnim sadržajima unutar samih tribina.

Na sadašnjoj „velikoj“ tribini bio bi izgrađen objekt koji sačinjavaju dva dijela.

Prvi dio (bliži samom stadionu) sadržavao bi 3 etaže garaža (do razine krova stadiona), i dvije etaže poslovnog dijela koji bi bio obložen staklenom fasadom (kao i kružni neboder).
Drugi dio bi se nalazio između prvog dijela i parkirališta koje se sada nalazi poviše stadiona, i imao bi 5 etaža garaža.

Ulaz u garaže u ova dva dijela išao bi iz nove četverotračne ulice uz stadion (sa sjeverne i južne strane stadiona), s tim da bi ulaz bio podzemni u dužini sjeverne i južne tribine (tunel označen ljubičastom bojom, dok su obične ceste označene narančastom), te iz pravca Bijelog Brijega.

Na samom krovu ove dvije etaže bi bio park u razini sa parkiralištem ispod zgrada na Bijelom Brijegu (iznad sadašnjeg stadiona), i bio bi prava mala zelena oaza sa koje bi se prostirao predivan pogled na čitav Mostar, sa igralištima za djecu, fontanom, šetnicama i popratnim zelenilom (drveće i slično).

Nadati se da će nešto slično biti ostvareno, jer to Mostar i Zrinjski zaslužuju.

HercegBosna.org


Ispiši
Ocijeni: 3.0
19355 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi