RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano obilježili blagdan svog nebeskog zaštitnika

Napisano 24.04.2014. 09:28
Svečano obilježili blagdan svog nebeskog zaštitnika

Svake godine, tradicionalno, blagdanska sveta misa, zbog velikog interesa vjernika, slavi se u dvorištu župne crkve. No, ovaj put, to je spriječilo kišovito vrijeme pa je sveta blagdanska misa slavljena u velikoj župnoj crkvi koja je bila premala primiti sve okupljene vjernike iz Viteza, okolnih župa, pa i iz udaljenijih srednjobosanskih krajeva. Mnogi među njima bili su u živopisnim narodnim nošnjama ovdašnjih Hrvata.

Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepića, gučogorskog gvardijana, fra Drage Pranješa Čarlija, travničkog dekana msgr. Don Mate Janjića i još petnaestak svećenika, blagdansku svetu misu predvodio je dr. fra Mirko Jozić, iz franjevačkog samostana Dubrava pored Brčkog.

U pozdravnim riječima okupljenim vjernicima, te svećenicima na čelu s predvodnikom svete mise, dr. fra Mirka Jozića, viteški župnik fra Marko Kepić je kazao kako je sveti Juraj živio anđeoske poruke za koje je bio spreman dati i vlastiti život. „Živio je s načelima: činiti dobro i ostati vjeran Bogu. To su prepoznali naši stari i izabrali ga za svog nebeskog zaštitnika“, poručio je fra Marko Kepić. 

Unatoč lošem vremenu, nakon liturgijskog slavlja, u crkvenom dvorištu upriličeno je tradicionalno pučko slavlje uz igru i pjesmu župljana i njihovih gostiju s područja Lašvanske doline, a slavlje je nastavljeno u domovima viteških vjernika.

Župa svetog Jurja u Vitezu je najmnogoljudnija u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osnovana je prije 153. godine, 1861., a župna crkva u sadašnjem izgledu izgrađena je prije 99 godina. Za 150.-tu godišnjicu župe župna crkva je temeljito obnovljena, a 29. listopada 2011. crkvu je blagoslovio vrhbosanski metropolit, uzoriti kardinal, Vinko Puljić.

VLM 


Nema komentara

Anketa

Ustavi