RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vandalizam: Spomen-obilježje akademiku Ivanu Zovki, ili ono što je ostalo od njega, čeka obnovu

Napisano 17.01.2016. 12:40

- Ne trebaju nama hadžihafizbegovići, pašovići u mustafići govoriti kako smo nekulturni i malograđani, u to se možemo i sami uvjeriti. Gledala sam kako majke mirno promatraju svoju djecu dok ona uništavaju bistu akademika Ivana Zovke i ono što je ostalo od nje – javila  je ogorčena čitateljica Anđelka iz Mostara, inače umirovljenica redakciji Večerenjeg lista.

Da je tako novinari Večerenjeg lista uvjerili su se i sami kad su jučer posjetili mjesto na kojem se spomenik nalazio u Ulici akademika Ivana Zovke u mostarskom naselju Zahum. Spomenik je postavljen 2000. godine, na stogodišnjicu smrti mostarskog akademika Strossmayerove Akademije znanosti i umjetnosti, poznatog folklorista i skupljača narodnog blaga, istaknutog kulturnog djelatnika i člana Matice hrvatske, piše Večerenji list.

– Akademik Ivan Zovko bio je naš istaknuti član koji je sve svoje knjige ostavio u zalog Matici hrvatskoj Mostar. Upoznati smo s ovim slučajem, jednom smo spomenik obnovili, međutim, više nemamo sredstava za to – kazao je počasni predsjednik MHM Mostar odvjetnik Josip Muselimović, jedan od inicijatora postavljanja spomenika akademiku Zovki.

Ostaje jedino pozvati gradske oce i Odjel za kulturu i društvene djelatnosti grada Mostara da zaštite spomen na osobu koja je doprinijela razvoju znanosti i kulture ovoga grada.


Nema komentara

Anketa

Ustavi