RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kako se Komšić izgubio u Herceg-Bosni

Napisano 22.10.2011. 11:09
Sejdo teleći pogled

Piše: Želja. K

Draga moja Sabinice,

Akšam pada nad nekom vukojebinom, ne znam ni sam đe sam točno, akšam pada, a niz mene sve znoj u kapima velikim ko tufahije se cijedi. Kakav sam ti dan im'o, gluho bilo i nikad se ne ponovilo finom insanu i čoeku za čoeka u državi.

Vozi tako moj Meha crnog Audija što mi je Zlaja poručio iz Švabije jesenas kad sam tristo hiljada duša izlevatio uspješno, a ja se izvrkaćio pozadi u koži ko na minderu. Napuštamo Lijepu Njihovu, od naše braće finih Hrvata, učtivih i europejskih, prave raje što vole ćevape i Đeku, a ulazimo kroz Doljane tamo đe su oni gurbetni Rvati, što su mene, ni kriva ni dužna, onomad na cile-pole u Centrali, zapali.

Da se puno ne sekiram, savjetov'o mi Meha da brojim plastenike usput i pušć'o mi Kemala Montena s onog cedea što si ga ti maznula na Hećo pijaci, sjećaš li se vragolasta hanumice moja, kad je trgovac pit'o za moje zdravlje, a ti zanatski - lijeva ruka, desni đep.

Elem, prešli smo granicu, normala opet me parkirali tamo sa strane, ko da sam mazlum, a ne Predsjednik....nejse, vozimo se dalje...kadli - stade Meha, stade Audi, stade Kemo, a meni srce skoči hop u Pačotice lakovane!

Na sred ceste tabla - DOBRODOŠLI U HERCEG BOSNU - ČAPLJINA!

- Jel ovo Džehenem, jesam li umro moj Meha, a da nisam skont'o???!

Vas u goloj vodi, umal se nisam bailis'o, ali zadržah pribranost i okrenuh Zlaju u mobitel. Kaže Gazda - jazuk! Čitava zemlja tako obeščašćena!

Sazn'o Živka Đenerale iz povjerljivih izvora da je usto duh Mate Bobana plaćen od DB Beograda i safunjo spužvu čitavu noć i ljepio te papire zdušno ko da Bebek nastupa na Koševu. I da se maknemo jer postoji opasnost da oni džudžani zvani Here iskoče iz drače svaki čas.

Gluho bilo...A lijepo sam im govorio, neće Želja nikad ispod Ivan sedla, ne tjerajte me, sve hajvan do hajvana, go fašista do fašiste...Na šta spade Bosna, prkosna od sna, usrana od plakata...kako ću kući, jadan ne bio...?!

Kaže Zlaja da mi je Zubar preporučio da se vrnem, i da ni ne pokušavam na Ljubuški, jer je tamo još i gore, nego da lijepo probamo preći granicu oko Posušja, tamo će me kraj nakvog Vira čekat neki Čamberov amidžić. I da garantira keramičkim mostom u ustima da je tamo Jedna i Jedina.

Jah života i ujdurme...a meni samo žao onih treba u istoćnom Mostaru, što mene i Mehu vazda čekaju nakon teška puta...eh Želja, džigaro dedina, ništa od zinaluka i golih guzica večeras...Šibno sam Melihi sms porukicu - Mače, ova Angela Merkel uduši, odužit će se sastanak, ušuškaj se sama, ali sve misli ko da ti ga ja pristavljam...

Vole žene tu moć, vole one zamisliti da Želja sad rastavlja državnu problematiku ko matematiku u prvom osnovne, a ustvari ja i Meha ko dva siročića u onom Audiju kružimo do amdižića kroz kamenjarske pustahije.

Amidžić ko i ministar, od brda odvaljen, ali glup ko ponoć. A ja sve ufino, znaš mene, ko i Zlaja s što s njima devri, lafo volimo ih i to, a samo mi bitno da me izbavi iz tog zadnjeg ustaškog sokaka u božjoj avliji. U Posušju je bila slična tabla, meni su rekli da zatvorim oči i da je to samo komšija Đeneraletov naljepio iz inata jer mu je ovaj prosuo lug iz šporeta u lovor višnju. A da su svi ostali Poššani veliki multikulturalisti kao i sami Živka i Zubar.

Jaah..znaš kako me zaboli džon od Pačotica za te kockastoglave...samo kontam u sebi, vozi bola Meha, da mi je ugledat Stupsku petlju, ko da bi se rodio!

Mislio sam da je to izolirani teroristićki ćin kamenjaraca u vrletima hercegovačkim, taman umirio dušu, kad li izroni tabla - DOBRODOŠLI U HERCEG BOSNU - NOVI TRAVNIK!

Miniralo mi u meni sve do temelja!

Stali ja i Meha, stao svijet čitav. Plaho mi suze došle.

Pa Srednja Bosna je zjenica oka bosanskog, duše i srca bosanskog, kakva mrtva Herceg Bosna, pa u Novom Travniku žive samo naši i naše komšije - fini bosanski katolici...

Nisam mogo avaza da pustim od straha i muke, samo sam Zlaji napiso porukicu - Pohasilo se sve moj Gazda, šalji helikopter po mene, ja ne znam kako kući da se vratim, đe da okrenem..imal išta još ove zemlje, a da je naše??

Oldskul i Poskok


Nema komentara

Anketa

Ustavi