RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Bh. Hrvati su podređeni: Odgovorni su i stranci

Napisano 08.07.2011. 13:14

ALARMANTNO – Kardinal od Vrhbosne Vinko Puljić iznio ozbiljne optužbe

Dramatičan apel – Upozorio je na teško stanje katolika u BiH

Bh. Hrvati su podređeni: Odgovorni su i stranci

O grijesima domaće i strane politike, islamu, pravoslavlju...

■ Hrvati nemaju svoje medije, a udžbenici sugeriraju da Turci nisu bili okupatori nego 'osloboditelji od kršćanskoga ugnjetavanja'
■ Katolici su činjenično diskriminirani, u političkome i društvenom životu u Bosni i Hercegovini. Puno je teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego za džamiju
■ Školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za
povijest piše da Turci nisu bili okupatori BiH, nego 'osloboditelji od kršćanskoga
ugnjetavanja'
■ 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je manje od 400 tisuća
■ Muslimana ima više od 50 posto, dok pravoslavnih ima oko 37 posto
■ Dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati.
■ Nisu puno bolji odnosi s pravoslavnima
■ Mi nemamo televiziju, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika,  a od prosinca prošle godine i radijska postaja
■ 'Ravnoteža' u BiH uspostavljena je etničkim čišćenjem iz rata i Daytona
■ Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u Bosni i Hercegovini

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu švicarskoj katoličkoj agenciji APIC upozorio je na teško stanje katolika u BiH, za što, osim muslimanskog i pravoslavnog zatiranja katolika, okrivljuje i međunarodnu zajednicu, objavila je jučer Informativna katolička agencija (IKA).

"Rat je duboko izmijenio etničko-vjersku ravnotežu u BiH u korist muslimanske zajednice, a na štetu naročito katolika, uglavnom Hrvata, kojima je spriječen povratak u njihove domove. Od 820 tisuća katolika, koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1990. godine, ostalo je nešto više od 400 tisuća, a to je 9 posto bosanskohercegovačkog stanovništva, muslimana ima više od 50 posto, dok pravoslavnih ima oko 37 posto, objasnio je vrhbosanski nadbiskup Puljić, kojeg je papa Ivan Pavao II. uzdigao na kardinalsku čast u doba najžešćeg bombardiranja Sarajeva.

Podređenost

Govoreći o životu katoličke zajednice u BiH, kardinal Puljić ističe kako zajednica odražava novu ravnotežu koja je plod etničkog čišćenja potvrđenog Daytonskim sporazumom 1995. godine. Katolici su činjenično diskriminirani, u političkom i društvenome životu, tvrdi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ističući da je puno teže dobiti građevinsku dozvolu za crkvu nego za džamiju. Osim toga svi su mediji u rukama vlade, a svi su dnevnici muslimanski. Mi nemamo televizije, imamo samo jedan nacionalni katolički tjednik. U našoj su nadbiskupiji tri mjesečnika, a od prosinca prošle godine i radijska postaja Radio Marija Bosne i Hercegovine, istaknuo je kardinal Puljić.

Govoreći o školstvu, vrhbosanski nad-biskup kardinal Puljić rekao je kako i školski udžbenici odražavaju novouspostavljenu ravnotežu. U udžbenicima za povijest piše da "Turci nisu bili okupatori Bosne i Hercegovine nego su osloboditelji od kršćanskog ugnjetavanja", kazao je kardinal.
Osvrnuvši se na posljedice rata, rekao je da je dolazak islamskih fundamentalista radikalizirao tradicionalno umjereni islam, premda vlasti u BiH to ne žele priznati.

Krivi i stranci

Nisu ništa bolji odnosi s pravoslavnima koji poistovjećuju vjeru i narodnost. Nedavno uhićenje Ratka Mladića nije pridonijelo smirivanju duhova jer ga bosanskohercegovački pravoslavci smatraju nacionalnim herojem, kazao je za švicarsku katoličku novinsku agenciju APIC kardinal Puljić. Kardinal u intervjuu oštro kritizira i međunarodnu zajednicu na čiju dušu stavlja daytonske sporazume koji su najviše naškodili Hrvatima, i jer uopće ne želi čuti za katolike u BiH.

EUROPA
■ Nacionalisti smo ako tražimo svoja prava
Europa ne želi pomoći katolicima, a ako na to upozorimo, onda nas se etiketira da smo hrvatski nacionalisti, kazao je kardinal Puljić dodavši da katolicima u BiH pomažu jedino katoličke organizacije poput Renovabisa, Pomoć Crkvi u nevolji te talijanske katoličke udruge i župe.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi