RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Grijeh strukture Daytona ili logička pogreška OHR-a

Napisano 06.07.2011. 15:25
Inzko

Piše: Zdenko Antunović

Kada je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić još kao mladi nadbiskup prije više od deset godina konstatirao "grijeh struktura što su ih omogućili zakoni i propisi, kojima cilj nije bio opće dobro čovjeka i zajednice", izazvao je tektonske poremećaje na političkoj sceni u susjednoj Republici Hrvatskoj. Ista ta politička scena uspjela je ustrajnim i odgovornim pristupom strateški postaviti zadaću ka putu punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama. Pristupni pregovori Hrvatske i Europske unije završili su danas, zadnjeg dana lipnja 2011. godine.

Hrvatska nije dobila sve što je tražila, ali i Europska unija i Hrvatska su dobili dovoljno da budu jednako nezadovoljni.  Istim diplomatskim kompromisom došlo je do potpisa Daytonskog mirovnog sporazuma koji je narodima i entitetima u Bosni i Hercegovini trebalo osigurati da nitko ne dobije sve što je tražio, ali i da svatko bude jednako (ne)zadovoljan.

Člankom II Aneksa 10. Daytonskog mirovnog sporazuma visokom predstavniku stavljeno je u zadaću da prati provedbu mirovnog sporazuma. U veljači 2002. godine Vijeće za opće poslove pri Europskoj uniji imenovalo je visokog predstavnika Posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik/posebni predstavnik EU i dalje vrši nadzor nad nizom aktivnosti u oblasti vladavine prava.

No, tu vladavinu prava je aktualni visoki predstavnik Valentin Incko, slijedeći logiku svojih prethodnika Petritscha i Ashdowna pretvorio je u logičku pogrešku i strukturu Daytona u grijeh strukture Daytona, ali za razliku od već rečene upozorbe Kardinala Bozanića koja je upalila moralno svjetlo svih struktura društva u Hrvatskoj, na političkoj sceni u BiH i dijelu međunarodne zajednice došlo je do moralnog i pravnog zatamnjenja demokratske svijesti. Narušen je i sustav i ustav te iste daytonske strukture Bosne i Hercegovine.

Logičkom pogreškom u logici i retorici nazivamo nevaljani zaključak koji je nastao nepravilnim zaključivanjem. Tako je vodeći se tom logikom već čuvena formula da je 5 jedna trećina od 17 izjednačena sa formulom da 10 % izbornog legitimiteta pripadnika hrvatskog naroda ima veći izborni legitimitet od 90 % predstavnika koje je na slobodnim izborima birao i izabrao hrvatski narod. Također je izbor hrvatskog člana predsjedništva BIH izabranog bošnjačkim glasovima, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU Vesna Pusić nazvala prevarom i izjavila da je ravnopravnost Hrvata u BiH samo trik, odnosno: "Trik je formalna jednakost, a faktička je marginaliziranost", rekla je Pusić.

Tako i u strukturi Predsjedništva BIH Hrvati nisu zastupljeni niti sa jednom trećinom, dok Bošnjaci imaju 2/3 političkog predstavljanja.

Ni tu nije kraj logičkoj pogrešci strukture Visokog predstavnika, uz čiji blagoslov se nastavlja farsa izborom tzv. Federalne Vlade, Vlade Županije Središnja Bosna i najnovijim performansom kandidata za Predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH, sve prisutnog iluzionista Slave Kukića kojemu bi pozavidio i sam David Copperfield.

Prof. Kukić takozvani performer i grupa ljudi okupljenih oko manifesta platforme, izvode u Parlamentarnoj skupštini BIH performans kako za zastupnike tako i za publiku koja su narodi i građani BIH, a i neki njima nakloni predstavnici međunarodne zajednice, jer je cilj performansa uvući publiku u samu srž radnje kako bi i oni postali dio performansa. Na taj način publika prikazano doživljava izravnim putem, te se je istovremeno prisiljava na čin sudjelovanja pojačan komentarima «federalnih medija».

Krajnji cilj performansa je kupiti vrijeme i ponovno ishoditi takvu matematiku kojom bi legalni i legitimni predstavnici Hrvata i 90 % hrvatske političke volje bili asimptotski dovedeni u funkciju ponašanja na krajevima oblasti definiranosti.

Namjernom logičkom pogreškom strukture Daytona Sofisti tipa Kukića, Incka i ostalih «matematičara» žele nametnuti nevaljani zaključak kojima Hrvate Bosne i Hercegovine i zemlje članice Vijeća za provedbu mira namjeravaju prevariti primjerom antičkog sofizma na način postavljenog pitanja hrvatskom narodu:

"Što niste izgubili, to imate ?"
"Da."
"Ustav u kojemu su Hrvati ravnopravni s druga dva naroda niste izgubili ? "
"Ne."
"Dakle, ravnopravni ste."

Sa Daytona žurno treba skinuti grijeh, a šutnja i propust odgovornih institucija je također grijeh - grijeh strukture Daytona i institucija Bosne i Hercegovine, OHR-a i Europske Unije, a performeri neka svoje iluzije prodaju kome hoće, ali ne i hrvatskom narodu.

Vitez.Info


Nema komentara

Anketa

Ustavi