RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Hercegovački predizborni spomenici

Napisano 21.07.2010. 14:29
Upozorenje na cesti Neum-Stolac-Mostar

U vrijeme predizbornih kampanja, za lokalne ili opće izbore u BiH, političari presijecaju vrpce ili postavljaju kamene temeljce, obećaju izgradnju mostova i cesta. No, nerijetko, čim izbori prođu, radovi se zaustavljaju.

Cesta Neum-Stolac-Mostar trebala je povezati hercegovačko središte s jedinim bosanskohercegovačkim gradom na moru, preko teritorija BiH. Radovi na tom, kako su političari isticali, strateški važnom projektu započeli su davne 2005. godine. Izgrađeno je tri kilometra ceste, a onda su radovi stali. Danas je to slijepi put zarastao u korov.

U vrijeme predizborne kampanje 2006. počeli su radovi i na Južnoj mostarskoj obilaznici. Političari su tada obećavali kako teški kamioni iz pravca Sarajeva prema zapadnoj Hercegovini uskoro neće prolaziti kroz Mostar, već modernom obilaznom cestom. No, Mostarce i danas iritira buka teretnjaka, središtem grada. „Normalno da mi smeta buka kamiona, a i onečišćuje se grad. Stalno pričaju o toj nekoj obilaznici, ali nikako da je završe“, kaže rezignirano jedan mladi Mostarac.

Nedovršena cesta


Čim izbori prođu, radovi stanu

Grubi radovi na Južnoj mostarskoj obilaznici urađeni su na pola trase, od Pologa do Miljkovića. No s radovima se stalo još prije pola godine. Mještani naselja Međine kažu kako su prije dva dana kamioni počeli dovoziti tzv. tampon. Kažu kako bi to moglo značiti da se radovi na ovoj cesti nastavljaju. Jedan od mještana kaže kako je to vjerojatno zato jer se bliže izbori. Jesu li radovi, na mostarskoj obilaznici zaista nastavljeni i kada će ta cesta biti dogotovljena pokušali smo doznati od direktora javnog poduzeća "Ceste" FBiH Ljube Pravdića. No, on nije odgovarao na naše telefonske pozive.
 
U vrijeme kampanje za protekle mostarske lokalne izbore u punom jeku su bili radovi na izgradnji novog mosta preko Neretve. Projekt je financirala vlada Federacije BiH i Grad Mostar, ali čim su izbori prošli, financiranje i tog projekta je prekinuto, pa su radovi stali. „Odabran je i izvođač, tvrtka Hering iz Širokog Brijega, s kojom je potpisan ugovor sredinom 2008. Urađene su stope, Neretva je premoštena, no uskoro se s radovima stalo, jer je Federalna vlada prekinula financiranje tog projekta. Sada nastojimo zaštiti ono što je urađeno da ne bi došlo do hrđanja metalne konstrukcije, kaže savjetnik za odnose s javnošću Gradske uprave Mostar, Miroslav Landeka, ističući kako ne zna kada će radovi na mostu biti nastavljeni.

Novi most preko Neretve još u izgradnji

Nekada obećanja o otcjepljenjima, samoupravama, a danas o cestama

Komentator Večernjeg lista BiH Miroslav Vasilj za Deutsche Welle kaže kako bosanskohercegovački političari uglavnom daju lažna obećanja. Unatoč tomu birači ih ne kažnjavaju. „Od prvih izbora do danas, obećanja političara koja se ne ispune zapravo su okosnica kampanja. No, ono što je čudno je da građani, to jest birači, svaki put nasjedaju na lažna obećanja. Može se reći da zbog toga nisu ni zaslužili drugačije političare“, kaže Vasilj.

No, kaže cinično naš sugovornik, napredak je ipak vidljiv. Nekada su političari lažno obećavali referendume, otcjepljenja, samouprave, a danas daju lažna obećanja o izgradnji cesta, tvornica, otvaranju stotina tisuća radnih mjesta.

„Bolje je da se kampanje zasnivaju i na takvim obećanjima, makar i lažnima, nego na nacionalističkoj retorici. Prisjetimo se, ne tako davno, gotovo se zveckalo oružjem i prijetilo referendumima u kampanjama. Većina stranaka zastrašivala je svoje sunarodnjake onim drugima. I danas toga ima, ali manje. Dakle, možemo reći da je, iako to zvuči paradoksalno, ipak napravljen pomak u Bosni i Hercegovini“, zaključuje ironično komentator Večernjeg lista BiH Miroslav Vasilj.

Deutsche Welle

Nema komentara

Anketa

Ustavi