RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neven Pantner - Preživljavam od 37 maraka invalidnine!

Napisano 18.08.2010. 09:16

Neven Pantner iz Stare Bile kod Viteza radio je u Njemačkoj kada je počeo rat u Hrvatskoj. Nije uopće razmišljao o tome hoće li preživjeti kada je krenuo u rat za, kako on kaže, domovinu, a danas, nakon što je prošao ratišta u Hrvatskoj i rodnom Vitezu, preživljava od 37 KM koje dobiva za invalidnost od FBiH kao pripadnik HVO-a.

PRESTALA DOLAZITI
Primao je i 1100 kuna od hrvatske države, ali je ta invalidnina prestala dolaziti.

Radio sam u Karlsruheu sa svojim ocem u jednoj tvrtki kao varilac. Dobro sam zarađivao, ali kada je počeo rat u Hrvatskoj napustio sam posao i krenuo u rat. Nisam razmišljao hoću li preživjeti. Stigao sam u Split u Šubićevu 13 i prijavio se u HOS. Jedno vrijeme bio sam na Drnišu a onda pod punom ratnom opremom došao sam u Bosnu u Novi Travnik. Neki su mislili da sam došao preuzeti HOS, međutim, kada sam vidio da tu ima nekih problema, prijavio sam se u svoje rodno mjesto Staru Bilu. Tu sam i dočekao i završetak rata s tri prostrijelne rane u okršajima za Grbavicu - priča Neven koji je dobio status 40-postotnog invalida HVO-a i samo 36,70 KM invalidnine.

SPAVA U TUĐOJ KUĆI
Nakon završetka rata Neven ponovno odlazi u Hrvatsku, prvo u Split a zatim u Umag te brodogradilište Rijeku. Pošto je “3. maj” propao radi na građevini, a zatim se vraća u Bosnu, u Vitez.
- Kada sam vidio da je moja rodna kuća potpuno devastirana nisam mogao doći k sebi. Čak su vodovodne i elektro instalacije izvađene, prozori razbijeni, a nakon rata ostala je čitava, jako sam se razočarao. Brat koji je u Njemačkoj dao mi je nešto novaca dok se ne snađem i sada stanujem kao podstanar. Ne mogu da vjerujem da smo mi koji smo se borili za domovinu odbačeni. Da barem imam neki posao, lakše bi mi bilo jer ja sam vrstan varilac s atestima, gradio sam brodove po lukama. Ništa od toga - s puno gorčine govori nam Neven koji jednom dnevno ima obrok. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi