RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Čitluk: Večer folklora u Vionici predstavila čuvare bogatstva hrvatskog naslijeđa i tradicije

Napisano 04.07.2016. 20:20

U organizaciji HKUD-a Sveti Marko iz Vionice na Sportskom centru u Vionici svečano je za vikend otvorena 5. međunarodna večer folklora - “Vionica 2016.”.

 

Sačuvali od zaborava

Otvarajući smotru folklora na kojoj posjetitelji uživaju u bogatstvu narodnih nošnji i običaja, nastupima članova 15-ak kulturno-umjetničkih društava iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a Sv. Marko Vionica, svima je poželio dobrodošlicu, ugodan boravak i druženje na 5. međunarodnoj večeri folklora u Vionici, koja se po prvi put održava dva dana. Prva večer posvećena je predstavljanju folklora Hrvata BiH po županijama. Tako su se te večeri posjetiteljima u najboljem svjetlu predstavili brojni vrsni čuvari bogatstva hrvatskog naslijeđa i tradicije, prikazujući sve ono što godinama njeguju, čuvaju, održavaju i uspješno prenose na mlađe naraštaje. Sve što su iz svojih krajeva sačuvali od zaborava u Vionici su predstavili članovi sljedećih HKUD-ova: HKUD Sv. Marko Vionica, HKUD Donji Ograđenici, HKUD Ognjišta Lug-Brankovići (Žepče), HKUD Mladost Domaljevac, HKUD Sv. Ante Cim (Mostar) i HKUD Husino Tuzla. Njihovim nastupima prethodili su svečani mimohod i predstavljanje svih HKUD-ova, čije su nastupe brojni gledatelji pozdravljali pljeskom.

 

Međunarodna obilježja

Kažimo i to da je druga večer manifestacije (nedjelja) imala međunarodno obilježje jer su se predstavljali folkloraši iz pet zemalja: HKUD Sv. Marko Vionica, KUD 14. maj Tuzla (BiH), KUD Korenica - Plitvička jezera (Hrvatska), nacionalni ansambl Tanec (Makedonija), KUD Lipa Smederevo (Srbija) i KUD Aliminijum Podgorica (Crna Gora). Prvu večer folklora uspješno je vodio Ante Luburić, umjetnički ravnatelj HKUD-a Sv. Marko Vionica.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi