RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Članovi sarajevske filmske "elite": Oduzeta nam je licenca i dodijeljena "tamo nekoj udruzi iz Kiseljaka"

Napisano 11.05.2016. 14:00

Oduzimanje licencije za prikupljanje naknada za kolektivno ostvarivanje kabelskog reemitiranja Udruge filmskih radnika BiH (UFR u BiH) iz Sarajeva i dodjela licencije Udruzi filmske industrije (UFI) Kiseljak bile se glavne teme izvanredne skupštine sarajevske udruge, piše Večernji list BiH.

 

Ugovori s operaterima

Čelnici spomenute Udruge ljuti su što je njima oduzeta licencija dodijeljena “tamo nekoj udruzi iz Kiseljaka”, priopćili su članovi sarajevske filmske “elite” izrazito podcjenjivačkim tonom, nakon izvanredne skupštine u Sarajevu.

Licenciju je UFR-u u BiH iz Sarajeva oduzeo Institut za intelektualno vlasništvo BiH te je dodijelio UFI-ju Kiseljak. “Udruga filmske industrije iz Kiseljaka licenciju je dobila nakon provedene procedure u kojoj je dokazala kako zastupa veći broj nositelja prava iz BiH, kao i najveći broj stranih nositelja prava”, kazao je Antonio Beus, direktor UFI-ja Kiseljak. Kako nam je objasnio Beus, dozvola se odnosi na prikupljanje naknada u kabelskom reemitiranju. Naknade se raspodjeljuju nositeljima prava te na taj način omogućuju legalan rad kabelskim operaterima u BiH, dok potpisanim međunarodnim ugovorima osiguravaju integralno reemitiranje domaćim TV postajama izvan granica BiH. “UFI BiH okuplja najveći broj nositelja prava na kabelsko reemitiranje. Uz Filmski centar Sarajevo, to su repertoar Foruma, Bosne, Hefta, odnosno najveći broj kinematografskih djela koja su nastala u BiH, njih oko 1150. Uz domaće nositelje prava, UFI preko svojih članica predstavlja i asocijaciju AGICOA koja predstavlja više od 10.000 autora, kao i oko 15.000 producenata američke i europske filmske industrije”, kazao je direktor UFI-ja Kiseljak koji kao sljedeći korak definiran zakonom najavljuje donošenje tarifa i potpisivanje ugovora s kabelskim operaterima.

 

Žalbe i sastanci

S druge strane, članovi UFR-a u BiH najavljuju žalbu zbog oduzimanja licencije. Traže i sastanke s Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade Federacije BiH, i Denisom Zvizdićem, predsjedateljem Vijeća ministara BiH. Smatraju kako je u pozadini cijelog slučaja politika, a ne struka. “Očigledno je tko je i na koji način preuzeo kulturu u Federaciji BiH. Jesu li SDA i SBB potpuno digli ruke od kulture, najprije na razini FBiH, a sada i državnoj, pitaju se sarajevski “filmaši”. Nakon Zore Dujmović, federalne ministrice kulture i sporta, koja je uvođenjem pravednije raspodjele sredstava za projekte kulture dirnula u “osinje gnijezdo” sarajevskih kulturnih “elita”, ovoga puta u oblasti filmske industrije isto je učinio i Institut za intelektualno vlasništvo BiH. Izvanredna skupština UFR-a BiH, čini se, tek je prva u nizu reakcija ovog udruženja.


Nema komentara

Anketa

Ustavi