RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

FESTIVAL KNJIGE I KNJIŽEVNOSTI: Lašvanski knjižarij u Travniku i Vitezu

Napisano 17.09.2017. 23:32

Udruga za humani i održivi razvoj "Klik" sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom "KulturANTI" iz Sarajeva, od 20. do 24. rujna organizira Lašvanski knjižarij – festival riječi, kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti.

Festival će se odvijati u dvama najvećim gradovima Lašvanske doline i generatorima njezina ekonomskog, političkog i kulturnog života – u Travniku i Vitezu, najavili su organizatori, prenosi Fena.

Lašvanski knjižarij nastojat će kroz dijaloško-polemičko predstavljanje knjiga i okrugle stolove te kroz sajam knjiga dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika Središnje Bosne.

"Svakako treba naglasiti da Lašvanski knjižarij kao festival ima namjeru postati platforma na kojoj će se (re)interpretirati književno naslijeđe Bosne i Hercegovine te s koje će se promovirati suvremena književna produkcija naše zemlje, ali i književna produkcija koja Bosnu i Hercegovinu uzima kao svoju temu", stoji u priopćenju.

U sklopu prvog dana Festivala, na tvrđavi Stari grad u Travniku, održat će se okrugli stol "Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra“, a govornici su Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara te fra Ivan Nujić.

Druga večer nazvana je "Carevo novo ruho. Poetika Marka Martinovića Cara" i posvećena je književnoj ostavštini i poetici jednog od najvećih viteških književnika Marka Martinovića Cara. O Carevom diskursu i stilu govorit će Josip Mlakić, Željko Grahovac i Magdalena Blažević, a okrugli stol se održava u konferencijskoj dvorani Etno sela "Čardaci" u Vitezu.

Treća večer nosi naziv "Glas iz tmine. Preživjelo pjesništvo Ive Totića" i posvećena je nedavno preminulom viteškom pjesniku i profesoru Ivi Totiću, a o njegovim stihovima govorit će Željko Grahovac, Enver Kazaz i Đurđica Čilić Škeljo. Ova večer se također održava u konferencijskoj dvorani Etno sela „Čardaci“ u Vitezu.

Četvrta večer rezervirana je za predstavljanje izdanja "Iz Bosne Srebrene – II kolo", posvećenog franjevačkoj književnosti u BiH. Predstavljanje se održava na tvrđavi Stari grad u Travniku, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić.

Finalna večer bavi se Bosnom kao književnim toposom, interpretativnim problemom te neizbježnim duhovnim poticajem, a nosi naziv "Bosna kao poetska (u)topija". O temi će u kongresnoj dvorani Franšiznog centra govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi