RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Fotografija kao igra koja traje desetljećima

Napisano 24.05.2013. 10:42
Fotografija kao igra koja traje desetljećima

Fotografije veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tončija Staničića, majstora fotografije s diplomatskom putovnicom u džepu (kako ga opisuje Jakša Fiamengo), izložene su u Galeriji Aluminij, u sklopu izložbe Korak iza… PLUS! , priređene u sklopu Mostarskoga proljeća.

Motivi iz BiH

Staničić kaže da je prethodnu izložbu koju je publika mogla vidjeti prije dvije godine, upotpunio novim fotografijama. Većina motiva su iz Bosne i Hercegovine gdje je na dužnosti nekoliko posljednjih godina, dok su jedan dio - motivi s Jadrana. Fotografijom se, pak, priznaje nam, bavi od malih nogu. S osmijehom se sjeća i svoga prvog fotoaparata - starog njemačkog Voightlaendera, iz vremena prije II. svjetskog rata. Kao dijete – s njim se, priznaje, prvo igrao, a kasnije ga počeo koristiti.

- Što se tiče fotografija, to je jedna moja mala igra koja traje već desetljećima. Kod nekih fotografija, otišlo se u apstrakciju jer sam zaključio - ako je fotografija likovna umjetnost kao što je slikarstvo, zašto i u fotografiji, kao u slikarstvu, ne bi bilo apstrakcije, rekao je na otvaranju izložbe. U ime Galerije Aluminij obratio se predstojnik Darko Juka, gradonačelnik Mostara čestitao je čelništvu Matice hrvatske Mostar na još jednom uspješnom festivalskom izdanju, a u ime Matice govorila je prof. dr. Ljerka Ostojić. Kroz igru svjetla i sjene, veleposlanik Staničić nam, kroz svoj fotoobjektiv donosi svakodnevne stvari, motive, prizore iz života, ali iz jednog drugog kuta, dovedene do trenutka savršenstva, u kojemu svaki motiv, svaka boja, svaka igra svjetla i sjene može poslati svoju, posebnu poruku. Izložbu je otvorio generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša.

Fotografija kao hobi

Fotografija je u suvremenom svijetu postala univerzalni medij koji nam prenosi prepoznatljive poruke. Ona je, zapravo, kad je Staničić u pitanju, vrsta mementa, iznimno vješto zaustavljen trenutak povezan s budućnošću. Snimajući samo za svoj gušt, uspio je u tome da mu je svaka fotografija priča sa svojim životom. Tonči Staničić skroman je i dobar čovjek, vrstan diplomat s prekrasnim osjećajem za ljepote koje nas okružuju, a ovo danas čemu svjedočimo, njegova je skromna, ljudska i srdačna ruka pružena svima koji će izložbu vidjeti – kazao je konzul Pleša. Program je glazbeno na violini obogatila mlada umjetnica Anica Ištuk koja je izvela Adagio Tomasa Albinonija i Courante J.S. Bacha. Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja, moguće ju je razgledati svakim radnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati, a ulaz je tradicionalno besplatan.

Vecernji.ba 


Nema komentara

Anketa

Ustavi