RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Glazbena škola Š. Brijeg pomela konkurenciju

Napisano 16.04.2013. 13:00
Glazbena škola Š. Brijeg pomela konkurenciju

Biti prvi je uspjeh, ali biti prvi među velikim glazbeno-obrazovnim “gigantima”, to je već dokaz kvalitete. To je još jednom potvrdila i Glazbena škola Široki Brijeg na 16. otvorenom federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe koje je održano u Goraždu. Natjecanje je održano u OGŠ “Avdo Smailović”, a discipline su bile puhači, gitara, harmonika i zbor.

Najviše bodova

Prema riječima ravnateljice Tonćike Kolobarić, djevojački zbor s 25 djevojaka, je u konkurenciji s brojnijim mješovitim zborovima koji dolaze iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Novog Travnika i dr. osvojio visokih 99 bodova od ukupno 100, čime je u pravom smislu riječi pomeo konkurenciju te pokazao kako se ova “malena” škola sa samo 160 učenika itekako može nositi s školama iz velikih gradova, od kojih neke imaju i po 1000 učenika. - Dobili smo najviše bodova od svih, što je zapravo i pokazatelj da smo najbolji zbor na području Federacije, kazala je Kolobarić. Inače, zbor je vodila prof. Katja Krolo-Šarac i prof. Dunja Bilinovac. - Naš je zbor bio najmanji. S najmanjim sredstvima i najmanjom podrškom mi smo postigli najbolji uspjeh, kazala je Bilinovac dodavši kako su i djeca bila oduševljena. Gitaristi su se predstavili s tri kandidata u klasi prof. Luke Kraljevića u 1, 2 i 4. kategoriji s tim da je Filip Cigić u prvoj kategoriji osvojio drugu nagradu, Lucija Vasilj je u drugoj kategoriji osvojila prvu nagradu te je Gabrijel Milićević u četvrtoj kategoriji osvojio drugu nagradu. S flautom se natjecala Anđela Radoš iz klase prof. Mihaele Pavlović, koja je u trećoj kategoriji osvojila pohvalu. Korepetitor zbora i flaute bila je prof. Nina Puzić. Kažimo i to kako je uspjeh time veći zbog činjenice da su profesori ove škole tek jučer dobili plaću za rujan prošle godine.

Teška situacija

- Nismo htjeli dopustiti da ova teška financijska situacija ide na uštrb djece koja su talentirana, kazala je Kolobarić. Inače, Glazbena škola prolazi svojevrsnu agoniju od kada je prije pet godina skinuta sa županijskog proračuna. - Mi smo škola kao i svaka druga i bili smo na proračunu. Sramota je da smo isplaćivani s grantovima, te smo stavljeni u rang KUD-ova, a ovo je registrirana škola, kazala je Kolobarić. Dodali su kako su u Bosni ostali u šoku, te kako je ovo jedina županija koja je skinula školu s proračuna. - Postoji velika opasnost od osipanja učenika, jer ćemo biti prisiljeni dignuti školarine, ako se situacija ne popravi, kazala je Bilinovac. Prije mjesec dana ponovno su vraćeni na proračun, ali su još uvijek sa zaostatkom plaća od pola godine. Ipak, nisu dopustili da im to uništi moral, već nastavljaju redati uspjehe.

vecernji.hr 


Nema komentara

Anketa

Ustavi