RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ilindan u Stocu: Večer folkora i još jedan ilindanski spektakl

Napisano 19.07.2016. 20:51

Nizom vjerskih te kulturno-zabavnih, ali i sportskih događanja, na stolačkom se području slave Ilindanske svečanosti, a sve u povodu blagdana sv. Ilije, zaštitnika i župe i grada Stoca.

Stoga se Ilindan i slavi kao patron župe Stolac, ali ujedno i Dan općine Stolac. Zato je u gradiću na Bregavi ovih dana pjesme i zabave na svakom koraku, a što naravno prati i veliki broj vjernika i hodočasnika iz ove i susjednih župa, kao i veliki broj iseljenih Hrvata koji se obvezno u ove dane vraćaju u svoju župu i svog grad.

Kao središnji dio Ilindanskih svečanosti upriličena je tradicionalna 15. večer folklora koja je opet na poseban način spojila HKUD-ove iz Hercegovine, Dalmacije, Slavonije...

Tako je vanjska pozornica u dvorištu crkve sv. Ilije u Stocu bila prepuna folkloraša u narodnim nošnjama, a prije samog programa upriličen je i kratki mimohod s Trga sv. Ilije do vanjske pozornice ispred koje je bio veliki broj posjetitelja.

Običaje i tradiciju Hrvata svoga kraja na 15. večeri folkora u Stocu pokazali su domaćin HKUD “Stolac” te još HKUD-ova “Šokadija” Budrovci (Slavonija), “Luke” Višići, “Dubrave” Aladinići, “Rotimlja” Rotimlja, “Brotnjo” Čitluk, “Herceg-Stjepan” Blagaj-Buna, “Vrioštica” Vitina, “Domanovići” Domanovići i muška klapa “Stina” iz Ploča.

“Svi smo večeras jako ponosni na ovu vedrinu i veselje, a posebno na zajedništvo među nama i našim dragim gostima. Ovo nam je znak da sve ovo mora ići i dalje jednako uspješno kao i do sada. Hvala svima” - poručio je u svom pozdravnom govoru stolački župnik don Rajko Marković.

S obzirom na to da je don Rajko i utemeljitelj HKUD-a “Stolac” i pokretač ove i brojnih drugih manifestacija na stolačkom području, članovi društva su mu priredili i jedno iznenađenje te prigodni dar kao znak zahvale za sve što je učinio ne samo za HKUD “Stolac”, već i cijelu župu Stolac i Hrvate stolačkog kraja. Stoga su članovi društva otpjevali i dva za don Rajka posebno pripremljena bećarca, što ga je vidljivo emotivno dirnulo.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi