RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Julienne Bušić: Najgore što vam mogu oduzeti je glas

Napisano 25.04.2016. 10:07

Najgore što vam mogu oduzeti je glas, jer čovjek bez glasa je beznačajan, kazala je u četvrtak u Vitezu Julienne Bušić, američko-hrvatska prozna spisateljica, esejistica i prevoditeljica.

Naime, u sklopu projekta "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" u Napretkovom domu u Vitezu je održana Književna večer sa Julienne Bušić koja je tom prilikom predstavila  svoju prvu knjigu, naziva "Ljubavnici i luđaci" te posljednju knjigu pokojnog supruga Zvonke Bušića "Zdravko oko sjećanja".

Osim gospođe Bušić o njenom književnom opusu je govorio i viteški književnik Željko Kocaj dok se književnik fra Ante Marić s obzirom na dugogodišnje prijateljstvo s obitelji Bušić osvrnuo više na njih i njihove živote.

Osvrnuvši se na svoje književne početke, gospođa Bušić je kazala da je pisati počela upravo iz razloga da sama sebi povrati oduzeti joj glas. Nakon spomenutog prvijenca, napisala je još dva djela: "Tvoja krv i moja" i "Živa glava". "Kada pogledamo kroz povijest književnih velikana, najbolja djela su nastala upravo od strane prognanika, zatočenika....", kazala je, te dodala kako je Zvonko upravo na njen nagovor napisao "Zdravo oko sjećanja".

"Bio je svjestan da je ipak puno bolji govornik nego pisac i teško se mirio s činjenicom da danas svatko piše i izdaje knjige, no to je bila njegova dužnost", istaknula je te napomenula kako je on hrvatskom narodu dao sve što je imao, i to dva puta! "Njegova misija je bila služiti narodu i otkriti tajnu života" dodala je autorica koja je publici u Vitezu pročitala i nekoliko ulomaka koji se odnose i na njihova dopisivanja te ljubav koja je izdržala unatoč dugogodišnjoj razdvojenosti te poručila kako se svojih velikana nikad ne smijemo odricati niti ih zaboraviti.

Programom je moderirala jedna od koordinatorica projekta Gloria Lujanović dok su prigodne pjesme kao i pismo predsjednika Napretka u Vitezu pročitale članice Mladeži HDZ-a BiH u Vitezu.

Premda joj ovo nije bila prva posjeta Središnjoj Bosni  jer je ranije snimala i dokumentarni film o ratnim stradanjima Hrvata, gospođa Bušić je istaknula kako se na ove prostore uvijek rado vraća jer su i oni svjedočili velikoj patnji i nepravdi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi