RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Klapa Drača drugi put u finalu Omiškog festivala

Napisano 22.07.2016. 16:28

Ženska klapa Drača iz Mostara plasirala se u finale jubilarnog 50. izdanja Festivala dalmatinskih klapa Omiš koje je na programu večeras (petak). Veliki je ovo uspjeh za mostarske klapske pjevačice koje su tako drugi put zaredom plasirane među najbolje klape ovog renomiranog festivala.

 

Jaka konkurencija

“Neizmjerna nam čast sudjelovati na ovom jubilarnom festivalu. Prije 50 godina tj. 1967. nastupila je klapa Mostar na prvom FDK-u u Omišu. Evo, sada imamo i nakon toliko godina ponovno klapu iz Mostara u finalu. To je ženska klapa Drača”, izjavile su ponosne djevojke koje će večeras zdušno braniti boje svoga grada i Hercegovine u Omišu.

Nikada u Omišu nije bilo lako doći u finale, posebice je to bilo teško ove godine kada je jubilarni festival i sve klape su htjele biti tamo. No, nakon audicija i preslušanih 190 klapa, mjesta za finale bilo je samo za deset ženskih klapa. Sedam klapa iz Hercegovine bilo je u polufinalu: Diva, Zvizdan, Trebižat, Studenac, Bura, Narenta i Drača.

“I evo, Drača je uspjela naći se među deset najboljih. I nije se, kako kažu, provukla, nego je zauzela po bodovima četvrto mjesto. A tako je odredilo stručno povjerenstvo koje je imalo pet članova žirija”, kaže maestro Dragan Filipović, voditelj klape Drača.

Na audiciji su izvođene po tri skladbe od šest prijavljenih. U polufinalu su izvođene po dvije, s tim da se u finalu skladba mijenja. Tako će večeras klapa Drača, u finalu 50. jubilarnog Festivala dalmatinskih klapa Omiš izvoditi dvije skladbe: “Deveta ura” i “Nisam znala”.

Jubilej je povod i da se kaže nešto više o ovom festivalu klapske pjesme. Festival dalmatinskih klapa Omiš omiljeno je okupljalište klapskih pjevača i kulturne javnosti te jedan od najznačajnijih događaja u kulturno-turističkoj ponudi Splitsko-dalmatinske županije.

Zahvaljujući Festivalu, grad Omiš postao je sinonim za klapsku pjesmu u ovom dijelu svijeta. U pola stoljeća svog djelovanja Festival je stvorio i izgradio pokret koji je prešao granice Dalmacije i Hrvatske, a klapska je pjesma kao iznimno hrvatsko tradicijsko blago priznata i na međunarodnoj razini uvrštenjem na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 

Nematerijalno dobro

Ove godine predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je pokroviteljstvo, a pridružilo joj se i Ministarstvo kulture RH. Dobivena je dozvola i od UNESCO-a, potvrdili su i pokroviteljstvo, za korištenje logotipa jer je klapska pjesma uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi