RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Komarica: Summitom želimo vratiti BiH na globalnu medijsku, duhovnu i političku scenu

Napisano 09.06.2013. 11:44
Komarica: Summitom želimo vratiti BiH na globalnu medijsku, duhovnu i političku scenu

Trodnevni međunarodni summit "Mir i pomirenje: Korak naprijed!", koji bi trebao da okupi vjerske vođe i političke predstavnike iz Bosne i Hercegovine, te izvan nje, počinje danas u Banja Luci.

Organizator summita je Europska akademija, a suorganizatori su Narodna skupština Republike Srpske i Institut "Zrinski za potporu mirovnih i gospodarskih sloboda" iz Bostona.

Inicijativu za održavanje skupa, na prijedlog biskupa banjalučkog mons. dr. Franje Komarice pokrenula je grupa profesora i znanstvenika s poznatog američkog sveučilišta Harvard u Bostonu.

Jedan od glavnih ciljeva summita jest zainteresirati međunarodnu zajednicu kako bi se zauzela za veći angažman na pomirenju i pravednom miru, što, između ostalog, uključuje i omogućavanje povratka prognanika i izbjeglica u njihov zavičaj i održivi ostanak u njemu.

''Ovim summitom želi se vratiti Bosna i Hercegovina na globalnu medijsku, duhovnu i političku scenu, čime bi se oživjela svijest o potrebi pomirenja na ovim prostorima i u cjelini'', istakao je biskup Komarica.

Summit počinje danas u večernjim satima zajedničkim molitvenim skupom pod geslom“Mir i pomirenje” u katedrali sv. Bonaventure, gdje je predviđeno i potpisivanje zajedničke izjave vjerskih vođa.

U ponedjeljak je planirana panel diskusija o temi "Liderstvo u 21. stoljeću”, na kojoj je najavljeno sudjelovanje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehima Škaljića, Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Josipa Leke, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Nebojše Stefanovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije, Bože Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Istog dana u popodnevnim satima predviđen je panel na kojem će jedna od tema biti provođenje odluke “Sejdić i Finci”, a nakon toga i diskusija o temi pomirenje i korak naprijed.

U utorak je predviđeno predavanje o nenasilnoj komunikaciji, te rasprava o temi političko vodstvo za 21. stoljeće - tipovi liderstva.

Biskup Komarica je izrazio zadovoljstvo što je Europskoj akademiji Banjalučke biskupije uspjelo organizirati i ovaj, po mnogo čemu jedinstven susret predstavnika crkava i vjerskih zajednica te političkih predstavnika iz zemlje i cijele regije.

Predsjednik Instituta "Zrinski" Dražen Komarica rekao da je jedan od glavnih ciljeva summita podržati konstruktivne pojedince u Banjoj Luci i u BiH u njihovim naporima oko izgradnje bolje i mirnije budućnosti mladih generacija.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi