RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lijepa Mostarka Ornela Vištica: Nikada ne bih pristala biti ničija marioneta

Napisano 16.06.2018. 23:30

Kazališna sezona je završena, završio je i velik broj televizijskih snimanja, pa je vrijeme za zasluženi odmor i ugovaranje novih poslova za jesen.

Tako smo na otoku Korčuli susreli našu poznatu televizijsku i kazališnu glumicu Ornelu Višticu, koju javnost najbolje zna iz megapopularne serije Larin Izbor, ali i iz nedavne vrlo uspješne predstave matičnog Kazališta Kerempuh - Samoubojica. Korčulu kao svoju prvu ovogodišnju ljetnu destinaciju izabrala je s dobrim razlogom.
Teatar istine

-Već treću godinu zaredom obitelj Prižmić tu u gradu Korčuli organizira Marco Polo Art Festival koji na predivan način spaja umjetnost i diplomaciju. S obzirom da se ja već nekoliko godina osjećam kao Igorova (Igor Prižmić, filmski producent te osnivač i ravnatelj festivala, nap.a.) i Nelina treća kćer, te na njihovu djecu Frana, Filipa, Nušu i Zitu gledam kao na svoju drugu obitelj, morala sam doći ovdje i pružiti potporu ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, objašnjava Vištica.

Unatoč obavezama oko festivala, Ornela se uspije i osvježiti u moru te ‘napuniti baterije' za ono što ju najesen čeka.

-Okružena sam pozitivnim ljudima koji mi daju adrenalin i inspiriraju me da napravim sve ono što sam zacrtala, a toga je puno. Imam u planu brojna snimanja ali i druge aktivnosti. Završila mi je kazališna sezona u Kerempuhu, posljednja predstava bila je Samoubojica Vite Taufera slovenskog redatelja. To je moja druga suradnja s njime i jako sam zadovoljna. On je jedan od redatelja koji imaju veliku dozu estetike u onome što postavljaju i što zapravo uvijek iznova u svojim radovima daje onu istinu koje smo svi na neki način željni, kako u životu, tako i u teatru. A teatar bi to i trebao biti, iznositi i ukazivati na probleme koji se događaju, govori poznata glumica.

Osim u kazalištu, prošle je sezone bila vrlo zaposlena i na televiziji, te joj je nedavno završilo snimanje prve sezone serije Dragi susjedi, koja se emitira a RTL televiziji. Kako sada stvari stoje, kaže, najesen bi trebalo početi snimanje druge sezone. Riječ je o projektu regionalne suradnje u kojem osam talentiranih glumaca iz čitave regije svojim humorom pokušava, kako kaže Vištica, ‘prodrmati ljude'. Posebno joj je drago što na tom projektu može surađivati s Milivojem Puklovskim, inače redateljem kultnih Smogovaca, koji je na setu zaposlen kao kreativni producent.

-U još sam nekoliko pregovora s vanjskim produkcijama, ovog tjedna to bi trebalo biti dovršeno. Radi se o velikim projektima koje sada ugovara moja agentica, kaže Vištica no ne otkriva o kakvim se projektima radi.

Iako je javnost prvenstveno percipira kao televizijsko lice, ona je i kazališna glumica, pa nas zanima gdje joj je ljepše raditi, odnosno u čemu se vidi u budućnosti.
‘Na TV sam došla vrlo mlada'

-Volim reći da se uvijek vidim tamo gdje je dobra energija, gdje vlada profesionalizam i gdje kao tim možemo napraviti dobre stvari. Gluma je posao u kojem je važno da djelujemo u timu, jer samo tako možemo napraviti neki iskorak. Igrom slučaja dogodilo se da sam najviše snimala za TV i da sam tako krenula. A možda je to bila i sudbina, jer vjerujem da ništa nije slučajno. Vrlo mlada sam ušla u tu televizijsku mašineriju, s 20 i koju godinu i morala sam se brzo snaći. Danas mi nije nimalo žao što se to tako dogodilo, iako su me moji profesori s Akademije čuvali i nije im bilo baš drago kada sam krenula na TV. Larin izbor bio je prva serija koja je značila moj proboj na scenu i moje prvo predstavljanje javnosti. Mislim da smo napravili dobar posao, bila je vrlo popularna i kasnije je prodana u 18 zemalja, što je bilo ludilo u tom trenutku za jednu mladu studenticu, kaže Vištica.

Zbog uloga koje je glumila, često je, kaže, gledaju kao fatalnu zavodnicu, iako ona to u stvarnom životu nije jer - otkriva nam - više voli da nju zavode. Kaže kako javnost često stvori sliku o glumcu na temelju najpopularnije uloge, iako je to često pogrešna ili barem iskrivljena slika.

-Recimo, ljudi ne znaju da sam cijeli svoj život, od malih nogu, obožavala umjetnost, bilo da je riječ o filmu, glazbi, slikarstvu ili književnosti. Dosta sam pisala kao dijete, vodila razne književne susrete, organizirala večeri poezije koju jako volim, a bila sam i velika štreberica pa sam puno čitala. Čitajući sam dobivala porive da pišem. Javnost te u nekom trenutku upozna od projekta koji se najviše uspije probiti, međutim ja se nisam probudila niti počela živjeti onog trenutka kada je počela moja tv karijera. Živim tu ljubav prema stvaranju, emocijama i ulogama otkako znam za sebe. Ta popularnost mi se dogodila i to mi daje prostor interakcije s ljudima, da mi mogu prići i da zajedno možemo napraviti dobre stvari. Zahvalna sam što imam posla i što, otkako se bavim profesionalno ovim poslom, se nije dogodila godina da nemam angažman, jer volim raditi, govori nam glumica.

‘Nikad se ne postavljam svisoka'

Mnogi njezini kolege, pogotovo kada su serije i sapunice tek počele uzimati maha, često su znali odbijati uloge na takvim projektima govoreći kako to „nije na njihovom nivou". Ornela Vištica kaže kako na svoj posao nikada nije imala takav pogled ‘svisoka'.

-Rečenica ‘neću raditi sapunice' je bezveze i to nikada ne bih izgovorila. To je posao od jutra do mraka, snima se 25 scena dnevno. Naravno da glumac ne može 25 scena u danu odraditi najbolje što je moguće, ali tako je i u životu. Nikad se ne bih usudila reći da nešto odbijam zato što nije na mom nivou. Vjerujem da moramo iskoristiti svaku situaciju koju nam život donosi. Postavljati se svisoka, to se osobno nikad ne bih usudila. Dogodi se da i ja odbijem neku ulogu, ali ne zato jer to ‘nije na mom nivou', nego zato što mislim da to u tom trenutku ne bih trebala raditi, kazala je.

Komentiramo kako je posljednjih godina gotovo nemoguće ući u kazalište a da se barem jedna glumica barem djelomice ne skine. Ornela je protiv takvog, kako kaže, marionetskog iskorištavanja ljudskog tijela.

Golotinja više nikome nije šokantna

-Ljudsko tijelo danas se koristi kao marioneta u različite ciljeve. Nikada ne bih pristala biti ničija marioneta zato što cijenim sebe prije svega i trudim se na jedan drugi način doprijeti do ljudi. Nisam za to da je tijelo u svakom trenutku u prvom planu i da samo tijelom izražavam svoje stavove i unutarnji svijet, jer moj je unutarnji svijet ouno složeniji od nekakve golotinje. Ima primjera kada se to dramski jako dobro uklapa, ali nisam za to da se samo tako, bez ikakvog smisla, skidamo goli na sceni. Više sam za sofisticirani i malo složeniji način razvoja situacije, a ne za to da je ključna stvar u glumi šok jer je netko gol. Uostalom, golo ljudsko tijelo danas je na svakom ćošku i to uopće više nije šokantno. Nemam fotografije u toplesu u medijima, nisam zagovornik toga. To je daleko lakše nego ozbiljno bavljenje glumom, ali mene zanima komunikacija s ljudima na jednoj drugoj razini, zaključuje poznata glumica u razgovoru za portal ‘100posto.hr'.


Nema komentara

Anketa

Ustavi