RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubuški: Promovirana knjiga "Život na tri kontinenta sa srcem u zavičaju"

Napisano 10.08.2015. 22:31

Nakon zbornika o iseljenicima i iseljavanju iz ljubuškog kraja, ovih dana je uz predstavljanje knjige "Život na tri kontinenta sa srcem u zavičaju" stigao i povratni efekt - knjiga o iseljeničkom životu koju su pisali iseljenici, u ovom slučaju Ivan Slobodan Grbavac. Riječ je o monografiji o sedmorici braće i dvjema sestrama Grbavac iz Graba koji danas žive na tri kontinenta Europi, Australiji i Americi. Grbavce je zahvatio posljednji iseljenički val koji je pedesetih i u prvoj polovini šezdesetih godina harao ljubuškim krajem poznat još i kao "bižanje priko granice".

Prvi val, potaknut neimaštinom i filokserom, harao je od početka 20. st. pa do Prvog svjetskog rata, drugi, opet zbog neimaštine i loših cijena duhana, od početka dvadesetih pa do završetka velike ekonomske krize, a treći je "zapuhao" polovinom pedesetih i potrajao nepuna dva desetljeća. Uz siromaštvo i demografski bum, forsirali su ga i politički razlozi. Upravo na tom valu svijetom su se raselili Grbavci, djeca Anice i Petra, radili su i stvarali, ali rodni kraj nisu zaboravili. U ovom slučaju ostvarila su se predviđanja njihovih roditelja Anice i Petra koji su ispraćajući djecu govorili: "Vratit će se naša dica u Grab i sagraditi kuću na dva boja".

Program predstavljanja započeo je obraćanjem Ivane Barišić, predsjednice ljubuškog ogranka HKD Napredak, domaćina predstavljanja, a nastavio se obraćanjem Josipa Kovača, Zorina muža, a Zora je jedna od sestara Grbavac, urednika monografije. Urednik Kovač je iznio niz zanimljivosti koje obrađuje knjiga, od velikog angažmana braće i sestara Grbavac u iseljeništvu na prikupljanju humanitarne i druge pomoći pa do činjenice da je u kući Ivana Slobodana Grbavca i njegove supruge Ljubice u Canberri, glavnom gradu Australije, počevši od 1977., 23 mjeseca bilo otvoreno prvo hrvatsko Veleposlanstvo u svijetu.

Don Ilija Drmić, trenutačno župnik u Viru, redaktor, lektor i korektor knjige, opširno je govorio o putovima njezina nastanka, uz ostalo, ustvrdivši: "Svaki redak ove knjige ima svoju poruku, svaka fotografija zaslužuje posebno predstavljanje...". Podatak da je među oko 1500 fotografija obavljen izbor onih koje su ušle u knjigu, dovoljna je ilustracija obavljenog posla. Kratko se obratio autor Ivan Slobodan.

Zahvalio je svima koji su pomogli da njegova ideja doživi realizaciju, ističući da je to smatrao nekom vrstom životne zadaće.

Braća i sestre Grbavac, njihovi roditelji Anica i Petar, imaju ukupno 134 potomka na tri kontinenta. Program je upotpunila skupina Drem Team Babe iz Ljubuškog.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi