RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubuški: Restauracija rodne kuće fra Nikole Šimovića

Napisano 18.10.2014. 11:40
Restauracija rodne kuće fra Nikole Šimovića

Kada je u rujnu 2012. u župnom pastoralnom centru u Studencima predstavljena knjiga o fra Nikoli Šimoviću (1839. – 1912.), prvom hercegovačkom provincijalu, tada je također najavljena i obnova njegove rodne kuće u Zvirovićima koja bi ostala kao trajno sjećanje na ovog priznatog hercegovačkog svećenika.

Don Branko Šimović, glavni pokretač znanstvenog simpozija u povodu 100. obljetnice njegove smrti, zauzeo se kako bi se sredstva za obnovu fra Nikoline rodne kuće što bolje skupila. Tako je on ponajviše sa svojom rodbinom i prijateljima, napose Šimovićima, prikupio jedan dio sredstava, pa je rekonstrukcija fra Nikoline rodne kuće u Zvirovićima mogla započeti.

Krajem rujna 2014. firma „Ploter“ Slavka Šimovića, koji živi u Zadru, a čiji su korijeni duboko u Zvirovićima, započela je, kako piše ljportal, radove na restauraciji. Radili su oko tri tjedna i fra Nikolina rodna kuća je pokrivena. Išlo se, naravno, za tim da kuća bude izvornog izgleda, da joj se sačuva originalnost iz vremena u kojem je građena. Kako se nigdje nisu mogle naći kamene ploče za pokrov postavio se obični crijep koji se također dobro uklapa u ambijent okolnih kuća i njihovih crjepova.

Glavni restauratori koji su sudjelovali na obnovi kuće su:Nikola Šimović iz Zadra, voditelj radova na objektu, zidar i krovar, Nikola Brakljača iz Zadra, zidar i krovar i Mile Kokić iz Pridrage kod Zadra, tesar.

Također su u restauraciji sudjelovali: Stjepan Zdunić iz Slavonskog Broda, strojar i Stjepan Železnik iz Čakovca, zidar.

Kompletna restauracija objekta uključivala je sljedeće radove: kopanje i dizanje poda, betoniranje ploče poda kuće, štemanje i čišćenje fuga, pranje zidova, podzidavanje porušenoga, fugiranje i injektiranje, postavljanje krova i na kraju uređenje okoliša. Istaknimo da se tlo dvorišta trebalo skinuti za 40 cm kako bi se dovelo u istu razinu s pragom kuće.

Iskreno se zahvaljujemo firmi „Ploter“ i njezinim restauratorima na profesionalnom i marljivom pristupu obnovi kuće fra Nikole Šimovića u Zvirovićima. Nadamo se da će se i preostali završni radovi oko restauracije moći ubrzo nastaviti.


Nema komentara

Anketa

Ustavi