RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarski film, mostarska priča i mostarski redatelj, otvorili su 7. dane filma Mostar

Napisano 14.09.2013. 10:01
Mostarski film, mostarska priča i mostarski redatelj, otvorili su 7. dane filma Mostar

Mostarski film, mostarska priča i mostarski redatelj, otvorili su večerašnje 7. dane filma Mostar. Filmski glamur večeras je ponovno zasjao u Mostaru, te je privukao brojne posjetitelje iz svih krugova društvenog života.

Na samom početku predsjednik Vlade HNŽ Denis Lasić i izaslanik presjedavajučeg Vijeća ministara Marko Vujović uručili su nagrade za životno djelo Nadi Đurevskoj iBogdanu Dikliću, koji su sa velikim zadovoljstvom prihvatili ovu čast koju im je poklonio Mostar. Zahvalom i s velikim zadovoljstvom, glumci su vidno počašćeni primili nagradu, koja ih u najmanju ruku čini počasnim Mostarcima.

S obzirom da je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda trebao otvoriti festival, ali zbog osobnih obveza nije bio u mogućnosti umjesto njega je to učinio njegov izaslanik Mate Bandur. U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja nastupili su Semir Hasić i Neven Šverko.

Direktor festivala Slaven Knezović je s ponosom pozdravio svoje sugrađane, te je istaknuo kako je sretan zbog uspješnog organiziranja glamuroznog festivala koji će Mostarcima predstaviti devet filmova iz BiH i regije, te se zahvalio CineStaru na suradnji. Knezović je s velikim zadovoljstvom istaknuo kako Mostar ponovno i konačno ima kino, koje je od prošle godine domaćin ovog prestižnog festivala.

Na kraju filma cijela postava glumaca filma 'Obrana i zaštita', zajedno s redateljem je dubokim naklonom pozdravila i zahvalila se publici na podršci, koja je glumačku postavu pozdravila i odala joj priznanje gromoglasnim pljeskom.

Film "Obrana i zaštita" je osvojio nagrade u Puli, Motovunu i Sarajevu, te dobio jako dobre kritike. Svjetsku premijeru imao je na Berlinaleu, na Berlin Film Festivalu u Njemačkoj, gdje je, po redateljevim riječima, ostvario ozbiljan input u neke svjetske distribucijske kuće.

O filmu ...

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ova jednostavna društvena obveza može mu prouzročiti mnoge probleme: sa susjedima ili, čak, sa mjesnim političkim moćnicima. Ali ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti – i Slavko neće moći oprostiti sam sebi.

Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu. Prije svega, ovo je priča o čovjeku koji je izgubio sve što što ga određuje, kada se njegova zemlja raspala.

Tijekom festivala bit će prikazani filmovi "Kauboji" Tomislava Mršića, "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Nije sve u lovi" Darija Pleića, "Šuti" Lukasa Nole, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Sa mamom" Faruka Lončarevića, te "Put kestena" Jasmina Durakovića.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi