RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ogresta: Poziv na Dane filma u Mostar za mene je privilegija

Napisano 15.09.2013. 20:45
Ogresta: Poziv na Dane filma u Mostar za mene je privilegija

Višestruko nagrađivan Hrvatski filmski redatelj Zrinko Ogresta čije je ime već gotovo neizostavno na svim značajnim filmskim festivalima diljem svijeta, gostovanje na sedmim danima filma Mostaru smatra posebno značajnim.

"Dani filma Mostar su smotra koja će bez sumnje postati privilegirano mjesto dolaska za sve umjetnike i stoga mi je čast i zadovoljstvo da sam upravo u Mostaru premijerno predstavio svoj film 'Projekcije', koji još nije imala mogućnost vidjeti ni zagrebačka publika", kazao je Ogresta prilikom gostovanja u Mostaru koje za njega ima posebnu i sentimentalnu težinu.

Privilegirani poziv

Zahvalivši se organizatorima koji su mu omogućili da film premijerno predstavi u Mostaru Ogresta je priznao da mu je gostovanje u gradu na Neretvi jedno od najljepših iskustava.

"Ljudi su toliko ljubazni i otvoreni u ovome gradu, koji je zaista predivan, da sam apsolutno uživao i film predstavio publici za koju sam čuo da je najzahtjevnija, bez velikog opterećenja, premda moram priznati da je za mene osobno ova premijera imala posebnu težinu. Mama mi je rodom iz Međugorja, tako da mi je ovo na neki način bilo premijerno predstavljanje filma u svojoj djedovini," kazao je Ogresta ne krijući da premijera filma 'Projekcije' za njega ima specifičnu intimnu težinu s više aspekata.

Film je kako ističe Ogresta bezvremenski i bez prostornog ograničenja pa se na neki način može smjestiti i u zemlju njegovih predaka.

Nakon brojnih posjeta festivalima s prestižnim nagradama , gdje vlada panična utrka za nagrdama Ogresti je kako kaže predstavljanje filma u Mostaru dalo neku posebnu dimenziju umjetničkom izražavanja u opuštenoj atmosferi za čim je žudio duže vremena.

Posebne čari

"Moje iskustvo je da su festivali postali prostituirana stvar, trka za nagradama što je apsurdno jer to nije atletika. Samo po sebi nameće natjecateljski duh konotacije koje meni nisu drage, iako sam dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Čitav je niz velikih filmova i autora u svijetu koji su ostali bez priznanja, a to devalvira mišljenje o njima. Stoga mislim da je puno veći značaj smotre filmova, a Dani filma Mostar već su postali prepoznatljivi u regiji i dolazak u Mostar treba biti privilegija svakog pozvanog autora", poručio je Ogresta.

 U sklopu Dana filma Mostar koje po sedmi put organizira kazališno-filmska udruga Oktavijan u Cinestaru Mostar do sada su prikazani filmovi „OBRANA I ZAŠTITA“ redatelja Bobe Jelčića  „KAUBOJI“  redatelja Tomislava Mršića „PROJEKCIJE“ redatelja Zrinka Ogreste.


Za večeras 15. 9. najavljeni su filmovi „ NIJE SVE U LOVI“ redatelja  Daria Pleića  u 20 sati i „ ŠUTI“ redatelja Lukasa Nola u 22 sata,

Za ponedjeljak 16. 9. najavljeni su  filmovi „ EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA“ redatelja Danisa Tanovića s početkom u 20sati i „ HITAC“ redatelja Roberta Orhela u 22 sata.Na završnoj večeri Dana filma Mostar 17. 9. prikazat će se filmovi 

„ SA MAMOM“ redatelja Faruka Lončarevića u  20 sati i „ PUT KESTENA „ redatelja Jasmina Durakovića u  22 sata.

O filmu Projekcije

Radnja se odvija tijekom jedne seanse na završnoj godini edukacije iz grupne psihoterapije. Voditelj edukacije je američki psihijatar-psihoterapeut, a članovi grupe su po struci psihijatri, defektolozi i pedagozi. Ono što je te stručnjake dovelo na dodatnu edukaciju njihova je profesionalna ambicija i svjetska reputacija američkog profesora. Radnju pokreću zatečeni i mahom prilično burni odnosi među likovima, a u njezinom je središtu psihijatrica Simona K. (40), znatno uspješnija u profesionalnom nego u osobnom životu. Međutim, skupna psihoterapija nije tema ovoga filma. Ona je sredstvo pomoću kojega se dopire do onoga što jesu teme filma. 

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi