RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena izložba "Lik i djelo fra Didaka Buntića"

Napisano 09.10.2015. 21:46

U Galeriji kraljice Katarine Kosača svečano je upriličeno otvaranje izložbe druge po redu kolinije Krešimir Ledić, održane na temu 'Lik i djelo fra Didaka Buntića' u okviru manifestacije 'Jesen na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti' u okviru manifestacije '12 fra Didakovi dani'.

Dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. Mario Vasilj kazao je kako je ovo likovna izložba rada nastalih u Krešinu čast unutar tematskog okvira koje je ponuđeno likovnim stvarateljima: "Učitelj i odgajatelj Hercegovine fra Didak Buntić" i "voda njezino obilje i nestašica".

"Jedna mudra izreka kaže: Mnogi ljudi će ti prolaziti kroz život, ali samo pravi prijatelj će te voljeti i ostaviti trag u srcu. I kad god se prisjetim Kreše čini mi se da je upravo to tajna njegovog suživota s nama i nakon njegove smrti jer on osim po svojim djelima, očito je, živi i po ljubavi koju nam je darovao", kazao je Vasilj.

Dubrovčanin Marin Ivanović, povjesničar i kritičar umjetnosti komentirajući koloniju Krešimira Ledića kazao je kako je kultura opet "dobila onu ulogu koja joj i pripada. To je spajanje, sjedinjavanje, a ne razdvajanje", napominjući činjenicu kako je na ovoj koloniji stvaralo čak 40 umjetnika. "Ova likovna kolonija je divergentna, eklektična, radovi koji su ovdje proizvedeni imaju različite poetike. One naravno ovise o onome što taj umjetnik nosi sa sobom, ovisne su o njegovom rukopisu te o motivu."

Fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije otvorio je izložbu prisjetivši se enormnog broja djela koje je fra Didak u kratkom vremenskom razdoblju: „Uspio je to jer se nije bojao. Didak je govorio: 'Pustite me da živim', jer je znao da život vječan i da ga treba živjeti.“

Naglasio je kako je ova kolonija koja je dio svojih djela i slika darovala fondu Fra Slavko Barbarić koji se brine o siromašnima i koja je dodijelila preko tri tisuće stipendija za siromašne i nadarene studente, piše pogled.ba.

Vasilj je najavio održavanje Likovne kolonije „Krešimir Ledić“ i slijedeće godine, koja će biti u okviru Proljeća s Maticom Matice hrvatske Mostar, ali ovaj put i Šimićevih dana Matice hrvatske Grude od 3. – 8. svibnja 2016. godine. Tematski okvir iduće kolonije bit će Antun Branko Šimić i ekspresionistički simbolizam Hercegovine.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli se studenti Glazbene umjetnosti FPMOZ-a Ana Marija Miličević, studentica četvrte godine klavira u klasi doc. Jadranke Garin Borović te Karlo Miličević.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi