RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Otvorena izložba "Put sandala svetog Nikole Tavelića"

Napisano 01.07.2017. 23:31

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija Dani sv. Nikole Tavelića započela je u petak otvaranjem izložbe "Put sandala svetog Nikole Tavelića" u galeriji Franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Kroz niz fotografija autora Jasmina Fazlagića izložba prati put prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića od njegovog rođenja i života u Šibeniku oko 1340. godine, preko misijskog djelovanja u Bosni i Jeruzalemu.

Idejni tvorac izložbe je fra Ivan Bradarić, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane u Šibeniku, koji je na otvaranju podsjetio kako nema puno povijesnih podataka o životu Nikole Tavelića.

"Sv. Nikola skupa s trojicom svojih sudrugova sasječen je mačem u Jeruzalemu, dajući život za istinu Kristova Evanđelja, iz ljubavi za brata bližnjega. Nemamo od sv. Nikole Tavelića nikakve relikvije, njegovo tijelo je mučenički iznakaženo i pokušano biti spaljeno, te pokopano na nepoznatom mjestu. Ipak čuva se uspomena u našim starim samostanskim knjigama, a što je zapisano još u 16. stoljeću, da se u samostanu čuvaju sandale sv. Nikole Tavelića i te sandale su bile lajtmotiv koji me je proveo kroz ovu priču", kazao je fra Bradarić.

Nakon izložbe, za javnost je otvorena i samostanska knjižnica s neprocjenjivim knjižnim fondom od oko 25.000 naslova koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti izdanih prije 1901. godine.

U suradnji Uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u knjižnici su drvene police zamijenjene metalnim.

"Cilj ovoga projekta je da Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu postane informacijsko središte koje će svim korisnicima pod jednakim uvjetima pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima te kulturno središte koje će promicati svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest te stvarati uvjete za osobni stvaralački izričaj članova zajednice", za Fenu je kazao knjižničar Ivan Protuđer.

Pozdravni govor na otvaranju samostanske knjižnice i izložbe uputio je gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, dok je izložbu u ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH otvorila konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi