RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Plesni koncert Ansambla Lado u Neumu

Napisano 12.07.2013. 10:17
Plesni koncert Ansambla Lado u Neumu

U svojoj ljetnoj turneji po Jadranu i šire, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, gostovat će u Neumu, 15. srpnja na plaži hotela Zenit s početkom u 21 sat. Svi ljubitelji folklora, pjesme, plesa i raznolikosti kulturne baštine koju njeguje Ansambl Lado, moći će uživati u cjelovečernjem plesnom koncertu, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan!

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 36 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl Lado također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, Lado je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; ukupno 22 Porina, među kojima i Porina za životno djelo (2002); četiri Nagrade grada Zagreba (1963, 1968, 2002, 2009); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003; nagradu Ivan Lukačić na 34. Varaždinskim baroknim večerima 2004 te Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu, u Sjedinjenim Državama.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi