RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Početak hrvatske kinematografije u BiH - film o Mijatu Tomiću

Napisano 11.02.2017. 21:10

U distribuciju uskoro kreće prvi hrvatski film u Bosni i Hercegovini, a koji se bavi upravo poviješću Hrvata - film o najpoznatijem hajduku Mijatu Tomiću. Kao junak je poznat u Hercegovini i Dalmaciji. Film traje 20 minuta.

Hajduci su bili poseban odred naroda, svojevrsni buntovnici koji su se borili protiv Osmanlija na način da su pljačkali njihove i begovske bogate karavane.

Plijen su zadržavali za sebe i djelili siromašnima. Njihovi podvizi su se prepričavali generacijama, a najhrabriji među njima - Junačina Mijat Tomić danas ima "svoju" pećinu na Blidinju koju posjećuju mnogi turisti. Pećina se nalazi tik do popularnog motela "Hajdučke Vrleti".

Na ideju o snimanju filma o Mijatu Tomiću došao je bračni par Perić iz Tomislavgrada. Film je sniman na autentičnim lokacijama i zorno prikazuje živote hajduka.

Premijera filma najavljena je za travanj ove godine i ovaj film bi mogao biti početak kinematografije u bh Hrvata.

Podsjetimo; Dubravko Horvatić je ranije i napisao knjigu naslovljenu "Junačina Mijat Tomić" koja je obavezno štivo za lektiru za sve treće razrede osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Sami trailer je u jednom danu prikupio nekoliko tisuća pregleda, a kad film izađe na svijetlo dana zasigurno će biti još popularniji.


Nema komentara

Anketa

Ustavi