RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Polnoćka na Kalvariji

Napisano 27.12.2013. 09:52
Polnoćka na Kalvariji

Kako to i priliči, Božić u Lašvanskoj dolini dočekan je radosno, s vjerom, molitvom, nadanjima i očekivanjima boljeg, sretnijeg, sigurnijeg i tolerantnijeg vremena, života i suživota.

Veliki broj vjernika u četiri općine Lašvanske doline, – Travniku, Novom Travniku, Busovači i Vitezu -, veliki katolički blagdan Božić dočekao je u ozračju crkvenih zdanja na misama polnoćkama slavljenim u 14 župnih crkava. Dvije župne crkve bile su bez polnoćki, samostanska ujedno i župna crkva sv. Ivana u Gučoj Gori gdje de tradicionalno slavi misa zornica, te u također travničkoj župi Koričani, prognanoj župi na platou Vlašića, gdje je sveta misa slavljena u blagdansko prijepodne.

U Vitezu polnoćne svete mise slavljene su u župnoj crkvi sv. Jurja, u filijalnim crkvama sv. Leopolda Mandića i sv. Mateja, te na brdu Kalvarija, gdje je, prije stotinu godina, na temeljima rimske bazilike iz četvrtog stoljeća, izgrađena crkvica posvećena Gospi Žalosnoj. Unatoč maglovitom i hladnom vremenu sa 6 stupnjeva ispod ništice i zahtjevnom usponu stazom Puta križa obasjanom svjetlošću sa svake postaje i tisućama svijeće koje vjernici upale s obje strane staze, s drvećem uz stazu „okićenim" gustim injem, na vrhu brda Kalvarija, uz lijepu obnovljenu crkvicu, okupio se veliki broj vjernika iz cijele Lašvanske doline. Ovo je jedno i jedinstveno mjesto gdje se sveta misa polnoćka, bez obzira na vremenske prilike, već desetlječima, slavi na otvorenom, „pod nebeskim svodom", kako je kazao fra Bruno Čubrilo, koji je, skupa s fra Perom Vrepcom, predvodi polnoćno misno slavlje.

A na ovo brdo, simboličkog naziva i puno simbolike, uspeti se za starije zaista zahtjevnom stazom Puta križa, othrvati se naporu, hladnoći i slaviti svetu misu polnoćku, je jedinstven duhovni, fizički i vizualni ugođaj koji treba doživjeti.

Vitez.info 


Nema komentara

Anketa

Ustavi