RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Poziv biskupa Perića na molitvu za mir

Napisano 04.09.2013. 21:16
Poziv biskupa Perića na molitvu za mir

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uputio je, 2. rujna 2013. dopis svim župnim uredima u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji u kojem je prenio cijeli Apel pape Franje koji je, 1. rujna 2013., uz molitvu Angelusa uputio Katoličkoj Crkvi i cijelomu svijetu za smirenje situacije u Siriji, na Bliskom istoku i u svijetu.

"Svećenici, redovnici, redovnice i ostali vjernici naših biskupija pridružit će ovomu apelu prema svojoj mogućnosti, sjećajući se sa zahvalnošću slična apela na molitvu blaženoga pape Ivana Pavla II., 23. siječnja 2004., za mir na balkanskim prostorima. Iako je u subotu, 7. rujna, obvezan spomendan sv. Marka Križevčanina, hrvatskoga prezbitera i mučenika, određujem da se može uzeti jedna od prigodnih sv. Misa: Misa za progonjene kršćane (Rimski misal, str. 720 ) ili Misa za pravdu i mir (RM, str. 724). Vjernike pozivam da u subotu sudjeluju na sv. Misi, ili privatno obave neku pobožnost: pohod Presvetom Sakramentu, izmole Gospinu krunicu ili Križni put… kao odgovor na poziv Svetoga Oca, ili da se putem suvremenih sredstava komunikacije pridruže molitvi koju će na Trgu sv. Petra predvoditi papa Franjo“, stoji dopisu biskupa Perića.

U dopisu je cijeli Apel pape Franje za mir u kojem, između ostalog stoji:

„...Neka se vapaj za mirom vine daleko da dopre do srca svih te svi polože oružje i puste da ih vodi čežnja za mirom. Radi toga sam, braćo i sestre, odlučio 7. rujna, uoči blagdana Rođenja Marije, Kraljice mira, proglasiti za čitavu Crkvu danom posta i molitve za mir u Siriji, na Bliskom Istoku i u čitavu svijetu, i pozivam da se toj inicijativi priključe, na način koji smatraju najprikladnijim, braća kršćani nekatolici, pripadnici drugih religija i ljudi dobre volje.

Istoga dana, 7. rujna, na Trgu Svetoga Petra – dakle ovdje – od 19.00 do 24.00 sata okupit ćemo se na molitvu i u duhu pokore zazivati od Boga taj veliki dar za ljubljeni sirijski narod i za sva mjesta u kojima vladaju sukobi i nasilja. Čovječanstvo ima potrebu vidjeti geste mira i čuti riječi nade i mira! Tražim od svih krajevnih Crkava da, osim toga dana posta, organiziraju neki liturgijski čin na tu nakanu...“

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi