RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Pred više tisuća vjernika u Rami proslavljen blagdan Male Gospe

Napisano 08.09.2013. 21:30
Pred više tisuća vjernika u Rami proslavljen blagdan Male Gospe

Danas je pred nekoliko tisuća vjernika proslavljen blagdan Male Gospe na Šćitu, u općini Prozor-Rama, koja je ujedno obilježila i svoj Dan općine, piše Rama-prozor.info

Svetište na Šćitu bilo je dupkom puno. Od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika iz župa središnje Bosne, Uskopaljske doline, Tomislavgrada, Livna, hercegovačkih župa, kao i Hrvatske, posebno Sinjske i Imotske krajine. Svi oni došli su sa svojim potrebama i poteškoćama te s molitvom Majci od Milosti.

Priprava za blagdan Male Gospe započela je u četvrtak kada su vjernici imali mogućnost za svetu ispovijed.

U subotu, 7. rujna u samostanskom dvorištu služena je misa uočnica, na koju su pristigle rijeke hodočasnika iz Kraljeve Sutjeske, Fojnice, Viteza, Busovače, Bugojna, Kupresa, Livna, Tomislavgrada, Jablanice, Mostara… kao i vjernici iz svih ramskih župa. Misu je predvodio i pod njom propovijedao dr. fra Stjepan Duvnjak, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Danas, na samu svetkovinu u ranim jutarnjim satima počeli su pristizati autobusi s hodočasnicima, kao i hodočasnici koji su pješice stigli na Šćit. Svečana sveta misa služena je u samostanskom dvorištu, a predvodio ju je fra Stipo Alandžak, profesor i ravnatelj Franjevačkog konvikta u Visokom.

Prije sv. mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen-ploča s imenima ramskih žrtava kroz brojne ratove, Rama-prozor.info.

Među bogatstvom narodnih nošnji ramskog kraja isticali su se Sinjani u svojim opravama. Oni svake godine dolaze u Ramu na Malu Gospu kako bi održali povijesne veze ovih krajeva nastale nakon seobe Ramaca u Sinjsku krajinu davne 1687., kada su bježeći pred Turcima do Sinja donijeli Gospinu sliku koja se i danas čuva u crkvi u Sinju.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi