RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Predstavljena ‘Hrvatska enciklopedija BiH’ na Sajmu nakladnika u BiH

Napisano 28.11.2017. 23:23

Na prvom Sajmu nakladnika u BiH danas je u sarajevskom BKC-u nakon višegodišnjeg rada u dva sveska predstavljena “Hrvatska enciklopedija BiH”.

U projektu je sudjelovalo oko 200 suradnika uglavnom iz BiH, ali i iz Hrvatske, a riječ je o priručniku koji kroz mnoštvo informativnih članaka, svrstanih po abecednom redu, pruža sustavni prikaz najvažnijih događaja i osoba s područja opće povijesti, kulture, religije, umjetnosti, znanosti i politike.

Na veliku važnost ovog značajnog djela ukazali su fra Marko Karamatić, Ivan Anđelić i Dubravko Lovrenović, a njihova zajednička ocjena je da je to prva enciklopedija stvorena na tlu BiH, te da je riječ o pionirskom pothvatu.

Oni su naglasili da, iako enciklopedija nosi nacionalni naziv ‘hrvatska’, ona nipošto nije nacionalno ekskluzivna.

– Naglasak je prije svega na onome što je hrvatsko, ali u kontekstu drugih etničkih zajednica, jer nije moguće zamisliti izolirani život pojedinih nacionalnih skupina. One su zapravo u kulturnom i društvenom smislu međusobno jako utjecale jedna na drugu, te se stoga ne mogu povlačiti stroge crte razgraničenja u ovakvom djelu kada je u pitanju povijest, društvo, kultura, gospodarstvo, a niti bi to bilo poželjno – kazao je Karamatić.

Stoga je shvatljivo, dodao je on, da su predstavljene sve relevantne osobe koje pripadaju svim etničkim zajednicama, konfesijama, kulturama.

Naglašeno je da je Hrvatska enciklopedija BiH univerzalna, ona je bosanskohercegovačka, svojom koncepcijom otvorena svim ljudima u BiH i želi se izdignuti kao svjetionik iznad svih podjela i razlika, bilo nacionalnih, konfesionalnih, kulturnih…

Enciklopedija je tiskana u nakladništvu Hrvatskog leksikografskog instituta BiH iz Mostara, kao nositelja projekta, i u izdavaštvu izdavačke kuće Synopsis.

Najavljeno je izdavanje još dva sveska ove enciklopedije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi