RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Prof. dr. Marinko Pejić predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH

Napisano 08.06.2014. 09:03
Prof. dr. Marinko Pejić predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH

Na izbornoj skupštini Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, održanoj danas u Galeriji Crkve sveti Anto u Sarajevu, za novog predsjednika Društva izabran je prof.dr. Marinko Pejić.

Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost osnovano je u ratnoj 1993. godini u Sarajevu s ciljem da organizira i unapređuje razvoj znanosti i umjetnosti kod Hrvata u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju ovog društva.

Čini to tako da organizira i potiče izrade znanstvenih studija, istraživačkih projekata, elaborata i sl., da organizira znanstvene skupove, javna predavanja, koncerte i umjetničke izložbe u pojedinim oblastima znanosti i umjetnosti, posebice u onim koje su značajne za nacionalni interes Hrvata, da izdaje časopis i druge znanstvene, stručne i umjetničke publikacije, te suradnjom s odgovarajućim asocijacijama, akademijama znanosti i umjetnosti i prosvjetno-pedagoškim institucijama u Federaciji BiH, Bosni i Hercegovini i inozemstvu, navodi se u priopćenju.

Prof.dr. Marinko Pejić rođen je 1943. godine u Sovićima, općina Grude, gdje je završio osnovnu školu.

Gimnaziju je završio u Banjoj Luci, a na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu završio je studijsku grupu matematika i fizika.

Odmah po svršetku studija počinje raditi kao profesor matematike i fizike u Građevinsko-geodetskom školskom centru i Učiteljskoj školi u Sarajevu.

Magistarski rad, a potom i doktorsku disertaciju, obranio je na Odsjeku za pedagogiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kao redovni i gostujući univerzitetski profesor, Marinko Pejić predavao je na Univerzitetu u Sarajevu, Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilištu u Mostaru i Tsukuba University u Tokiju (Japan).

Uoči početka rata u BiH, obnašao je dužnost potpredsjednika Općine Ilidža, a nakon početka agresije na BiH izabran je za predsjednika HVO Sarajevo.

Kao glavni tajnik Glavne podružnice HKD “Napredak” u Zagrebu bio je organizator mnogobrojnih kulturnih manifestacija (izložbe, koncerti, promocije knjiga, književne večeri, kazališne predstave) i znanstvenih skupova i humanitarnih akcija.

Dr. Pejić je obnašao dužnost pomoćnika ministra za visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Autor je tri sveučilišna i više osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika te više od trideset znanstvenih i stručnih radova iz područja matematike i metodike matematike.

Obnašao je i dužnost prodekana za nastavu Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.
Urednik, recenzent i promotor je velikog broja knjiga (znanstvene knjige, udžbenici, književna djela, monografije), navodi se u priopćenju.

Bljesak 


Nema komentara

Anketa

Ustavi