RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reis Kavazović i kardinal Puljić: svaki narod treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti BiH

Napisano 01.11.2013. 13:10
Reis Kavazović i kardinal Puljić: svaki narod treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić tijokom jučerašnjeg susreta u Sarajevu dotakli su se i aktuelnih vrućih političkih dilema u toj zemlji, a vezano i za rasprave o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sjedić-Finci''.

U istom danu kada su lideri vodećih bh. stranaka u Budimpešti okončali još jedan neuspješni sastanak o temi provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava, kako Agencija Anadolija saznaje, reis Kavazović i kardinal Puljić su ''podržali princip da svaki narod u Bosni i Hercegovini treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti Bosne i Hercegovine''.

Također, reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić su snažno naglasili važnost principa pune ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te istakli ''da svaki narod treba podržati i omogućiti drugom narodu ono što za sebe želi''.

''Jedino tako i na tim principima je moguće snažno pokrenuti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini i trasirati njen ekonomski i društveni razvoj na zadovoljstvo i dobrobit svih naroda i građana'', stav je dvojice duhovnih poglavara iz BiH, potvrđeno je Anadoliji iz Rijaseta IZBiH.

Tom prilikom, također, istaknuta je važnost poštivanja ravnopravnosti svih naroda u BiH zarad njene stabilnosti i napretka.

Reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić razgovarali su u četvrtak i o izazovima s kojima se suočavaju vjerske zajednice i narodi u bosanskohercegovačkom društvu i utjecaju aktuelnih društvenih odnosa na vjerske zajednice i crkve.

Reisu-l-ulema i kardinal u razgovoru su se dotakli i državnog Zakona o blagdanima kao i donošenja Zakona o restituciji na nivou države. Također, razgovarano je i o mogućnostima unaprjeđenja kršćansko-muslimanskog dijaloga u BiH.

HB 


Nema komentara

Anketa

Ustavi