RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Reis Kavazović poziva muslimane da ne slijede 'sektaška učenja'

Napisano 24.08.2013. 10:04
Reis Kavazović poziva muslimane da ne slijede \'sektaška učenja\'

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović zatražio je u petak od predstavnika različitih organizacija iz islamskih zemalja koje djeluju u BiH da se suzdrže od širenja "sektaških učenja" i poštuju običaje zemlje u kojoj su gosti.

Kako je prenijela informativna agencija Islamske zajednice u BiH (MINA), reis Kavazović je ovo upozorenje izrekao u svojoj hutbi (propovijedi) što je održao tijekom molitve koju je predvodio u Stocu u Hercegovini.

- Iskreno cijenimo solidarnost koju su iskazali prema nama i zahvalni smo i na najmanjem obliku pomoći koja nam se upućuje, ali nam je sada potrebno njihovo razumijevanje i djelovanje u pravom smjeru. Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u BiH i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo -  poručio je reis Kavazović.

Različite vjerske i humanitarne organizacije iz islamskih zemalja koje su u BiH počele djelovati još tijekom rata u tu su zemlju uz humanitarnu pomoć godinama pokušavale uvesti i svoja tumačenja islama.

Muslimani u BiH, kako je i u petak podsjetio reis Kavazović, sljednici su sunitskog učenja u islamu, a kroz različite oblike djelovanja nerijetko im se pokušavaju nametnuti radikalni oblici tumačenja islama, poput vahabitskog, kojega posebice šire organizacije registrirane u Saudijskoj Arabiji. Uz to su prisutni i pokušaji širenja šijitske tradicije koju pak propagiraju organizacije naslonjene na Iran.

- Privrženi smo svojoj tradiciji i svom učenju i nećemo ih se odreći. Druge pravce i mišljenja prihvaćamo kao dio ukupnog muslimanskog nasljeđa i proučavat ćemo ih u našim medresama i na fakultetima - kazao je reis Kavazović, neizravno poručivši kako drugačijim pravcima nema mjesta u džamijama kojima upravlja IZ u BiH.

Od imama i vjeroučitelja izrijekom je zatražio da "nepokolebljivo budu uz naše vrijednosti i naše učenje", a vjernicima je poručio da dobro paze od koga stiču znanje o vjeri te da ne prihvaćaju nauk koji poziva na isključivost, jer on ne slijedi istinske vrijednosti islama.

Dnevno 


Nema komentara

Anketa

Ustavi