RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Srem Film Fest: Film Hercegovina osvojio Zlatnu bubamaru

Napisano 11.10.2016. 20:22

U jakoj konkurenciji od 60 filmova iz 31 države s pet kontinenata, koje je stručni žiri uvrstio na ovogodišnji 4. Srem Film Fest, dokumentarno-turistički film 'Hercegovina' dobitnik je Zlatne bubamare, prve nagrade u kategoriji turizam.

Film Hercegovina čiju režiju potpisuju Zdenko Jurilj i Ivo Čolak,  nastao je u produkciji kuće Kadar iz Širokog Brijega, a prikazuje regiju Hercegovine, kroz male stvari, male ljude, rituale bliske svakom čovjeku, bez pompoznosti i veličanja ljudi i događaja.

Prizori iz filma uobičajeni su za hercegovačku svakodnevicu. Čovjek prolazi jedan dan kroz Hercegovinu, ali ujedno postaje dijelom njezine povijesti i kulture.

Priča o Hercegovini je priča o životu. Za nju nije trebalo inscenirati veliki filmski studio kako bi se naglasila veličina i prirodnost krajolika ili osjetila mističnost.

Film je lišen glazbe, naracije i titlova, a ostavljene su samo izvorne slike i zvukovi Hercegovine. Simboli poput rijeke, kamena, čovjeka, aluminija, duhana, vina, sira, vune, drva, običaja, sunca... predstavljeni su kroz četiri faze: Rođenje – Odrastanje – Zrelost – Beskraj.

Producent filma je Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić, a montažu filma potpisuje Tomislav Topić.

Dokumentarno-turistički film Hercegovina financiran je sredstvima Međunarodne japanske agencije za suradnju (JICA) a svoj festivalski život započeo je premijernim prikazivanjem na Mediteran Filmu festivalu u Širokom Brijegu. Nakon tog su uslijedile projekcije na Sarajevo film festivalu, filmskim festivalima u Trebinju i Mostaru.

Spomenimo da je na međunarodni festival dokumentarnog, ekološkog i turističkog filma Srem Film Fest, pristiglo više od 300 filmova iz cijelog svijeta, a za neku od nagrada borilo se njih 60-ak. Festival se od 5. do 10. listopada ove godine održavao na 11 lokacija Hrvatskog i Srpskog dijela Srijema.

Grand prix osvojio je film iz SAD-a pod nazivom Plijen autora Alex Jones. U kategoriji Ekologija Zlatna bubamara, pripala je filmu 'Sinovi zemlje', španjolskog redatelja Patxi Uriza, Srebrna bubamara pripala je filmu Podvodni metropolis Dragana Milutinovića iz Srbije,  te Brončana bubamara za film Gore na farmi  američke redateljice  Diane Nerwen.

U kategoriji Turizam, gdje je film Hercegovina'osvojio Zlatnu bubamaru, nagrada Srebrena bubamara pripala je filmu Budimpešta: Ulice i tragovi mađarskog redatelja Zurbo Dorottya dok je Brončana bubamara pripala španjolskom redatelju Diegu Erreka za film Ono si što jedeš.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi