RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svetkovina Sv. Petra i Pavla u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

Napisano 30.06.2014. 10:22
Svetkovina Sv. Petra i Pavla u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol

U nedjelju, 29. lipnja u župi svetoga Ivana Krstitelja - Uzdol proslavljena je svetkovina Sv. Petra i Pavla. Poslije euharistijskog slavlja u župnoj crkvi na Uzdolu u 8 sati, Sveta misa slavljena je u u 9 sati u mjestu Ljubunci, na lokalitetu Vrdol (Mašeta) kod zavjetne kapelice sv. Petra i Pavla i svećenikova groba.

Svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto, koji je okupljenim župljanima i hodočasnicima izrekao riječi dobrodošlice i zahvale.

Svetoj misi prethodili su pučke pobožnosti - obilazak svećenikova groba, zavjetne kapelice i kipa sv. Petra, a vjernici su imali priliku i Ispovjediti se.

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi vlč. Džalto između ostalog pojasnio je značenje ovoga dana, pojma Petrov novčić te ukratko predstavio živote sv. Petra i Pavla. U završnom dijelu propovijedi zatražio je od okupljenih vjernike da po zagovoru apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla daju obećanje da će nastojati živjeti u vjeri svojih kršćanskih predaka.

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je dio članova župnoga zbora “fra Stjepan Barišić”, a prigodne svetopisanske tekstove pročitale su mlade čitačice: Marija Krajinović i Marija Tadić.

U završnom dijelu euharistijskog slavlja, a prije podjele slatkiša najmlađim hodočasnicima, župnik vlč. Džalto zahvalio se obiteljima Ive i Jele Brajko te Drage i Nevenke Stojanović na svesrdnoj brizi za ovo zavjetno mjesto.

Po završetku euharistijskog slavlja, uslijedilo je prigodno druženje.

Lokalitet Vrdola (Mašeta) na kojem se nalazi grob i zavjetna kapelica, od davnina je mjesto hodočašća i zavjeta. Prema narodnoj predaji na ovome je mjestu pokopan neimenovani svećenik (biskup?) koji je na blagdan sv. Petra i Pavla zajedno sa župljanima ubijen od turskih svatova, nakon Mise nedaleko od crkve. Godine 1977. ovaj lokalitet proglašen je zavjetnim mjestom župe Uzdol, kada je i izgrađena zavjetna kapelica. U realiziranju projekta kojega je pokrenuo sadašnji župnik vlč. Džalto zajedno sa župljanima, 2005. godine, obnovljena je i uređena kapelica, grob te bliža okolina. Prije tri godine asfaltirana je dionica lokalnog puta i na taj način je olakšan pristup samom grobu i kapelici.

(kta/m.r.)


Nema komentara

Anketa

Ustavi